/ iStock/Getty Images
Унгария и Полша блокираха днес одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС и пакета от 1,8 трилиона евро за мерки срещу коронавирус. С това свое решение те вкараха блока в политическа криза, съобщи БГНЕС.

Варшава и Будапеща се противопоставиха на идеята финансирането от ЕС да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона. Така двете държави членки блокираха усилията на Брюксел за справяне с пандемията от коронавирус.

„Вече загубихме достатъчно време с оглед на втората вълна от COVID-19 и огромната вреда, нанесена на икономиката”, заяви германският посланик в ЕС Михаел Клаус. „Критично важно е целият финансов пакет да бъде одобрен бързо, в противен случай Ес е изправен пред сериозна криза”.  

В момента Берлин е ротационен председател на евроблока и целта му е да реши проблемите с многогодишния бюджет на общността и икономическото възстановяване преди да изтече 6-месечният му мандат. Сега проблемът с финансирането на ЕС предстои да бъде обсъден чрез видеоконферентна връзка във вторник от министрите на страните членки, преди лидерската среща в четвъртък.
БГНЕС