Спорът за името на Македония няма да се реши през 2007 г., смята Цървенковски
Спорът за името на Македония няма да се реши през 2007 г., смята Цървенковски / netinfo
Използване на конституционното име на Македония за вътрешна и международна употреба – това е позицията, която ще отстоява Македония при бъдещите разговори по този проблем, заяви президентът на Македония Бранко Цървенковски.

Ние искрено ще участваме във всички разговори с надеждата, че този въпрос ще бъде свален от дневния ред. При това ще отстояваме нашата позиция, а тя е, че трябва да се запази конституционното име на нашата страна – Република Македония, и за вътрешна, и за международна употреба, заяви Цървенковски в интервю за телевизия „Алсат-М”.

Той не смята, че през 2007 г. ще бъде постигнато споразумение между Македония и Гърция по този въпрос. “Много малко е пространството за маневриране, за да се намери някакво решение, което да бъде приемливо и за двете страни”, каза македонският президент.

Във връзка със заплахите на Атина, че Гърция ще наложи вето за приемането на Македония в евроатлантическите структури, ако не бъде решен спора за името, Цървенковски каза, че по такъв начин Гърция ще наруши Временната спогодба от 1995 г., подписана от двете страни, която е основа за преговорите в ООН.

“Във Временната спогодба, подписана между Македония и Гърция през 1995 г., има разпоредба, според която Република Гърция няма да пречи на интегрирането на Македония в която и да е международна организация, ако нашата страна без предварително споразумение с тях настоява това да стане под конституционното име Република Македония”, уточни Цървенковски. “Ако Гърция промени тази си позиция и се опита да попречи на нашето интегриране, тя директно ще наруши Временната спогодба от 1995 г. Тази спогодба е всъщност основата, на която се водят преговорите в Ню Йорк под егидата на ООН”, каза Цървенковски.