Според Пхенян ядрената война е неизбежна
Според Пхенян ядрената война е неизбежна / снимка: БГНЕС

Избухването на ядрена война на Корейския полуостров е въпрос на време, се казва в изявление, разпространено от централната държавна информационна агенция на КНДР.

 

"Това, кога на Корейския полуостров ще избухне ядрена война, инспирирана от военния съюз Южна Корея - САЩ, е въпрос само на време", се казва в официално разпространеното изявление, под което обаче не стои персонален подпис. Преди дни КНДР изгони международните атомни инспектори заради осъждането на Съвета за сигурност на ООН на севернокорейския тест с балистична ракета, за която Пхенян упорито твърди, че е спътниконосител, отбелязва БГНЕС.

 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разкритикува изгонването на инспекторите от МАЕЕ, квалифицирайки го като "ненужно". Сходна бе и реакцията на Великобритания, която защити декларацията, с която Съветът за сигурност на ООН осъди КНДР. Китай и Русия пък настояха за възможно най-скорошно възобновяване на преговоритe за прекратяване на севернокорейската атомна програма. Пхенян обаче заяви, че ще бойкотира досегашните шестстранни преговори, както и че възобновява производството на обогатен плутоний.