Според палестинците Израел е отговорен за смъртта на Арафат
Според палестинците Израел е отговорен за смъртта на Арафат / снимка: БГНЕС, архив

Мнозинството от палестинците смятат, че техният исторически лидер Ясер Арафат е бил отровен от Израел, сочи ново допитване, публикувано днес и цитирано от АФП.

Според изследването на Палестинския център за политика и социологически проучвания в Рамала, 59% от палестинците смятат Израел за отговорен за отравянето на Арафат, а 21% смятат, че той е починал в резултат на отравяне от страна на палестинци, свързани с Израел, или пък само от палестинци.

Неотдавнашни анализи на швейцарски и френски експерти откриха ненормално високо количество на радиоактивния полоний върху тленните останки на Арафат. Експертите обаче се различиха в изводите си относно тезата за отравянето на историческия лидер. Швейцарците заключиха, че тезата за отравяне е възможна, докато французите я отхвърлиха, пише БТА.

Същото допитване показва, че Хамас се ползва с подкрепата на едва 29% от жителите на Ивицата Газа, а движението Фатах на президента Махмуд Абас с 40%. Хамас управлява Ивицата Газа, докато Фатах - Западния бряг.