/ БГНЕС
Смъртта на Гинсбърг, либерална икона, миналия петък предоставя на Тръмп възможността да назначи третия си съдия в съда. Това е ход, който със сигурност ще вбеси демократите и ще задоволи републиканците, които могат да се сдобият с шести съдия във Върховния съд.

Джо Байдън призова за съвест републиканците в Сената

Това са едни от най-убедителните членове на списъка с потенциални кандидати на Тръмп:


Ейми Кони Барет

Тя е бившата секретарка на покойния върховен съдия Антонин Скалия. Барет беше избрана от Тръмп в 7-ми Апелативен съд на САЩ. Родена е през 1972 г. и е била професор по право в Университета „Нотр Дам“.

По време на изслушването си за потвърждение той проведе спорен разговор със сенатора Даян Файнщайн от Калифорния, най-високопоставения демократ в Сенатската комисия по правосъдие. Файнщайн я попита за предишни писания за вярата и закона.

По едно време Файнщайн попита Барет дали „догмата живее силно в нея“. Поддръжниците на Барет предполагат, че Файнщайн се е опитвала да приложи религиозен лакмус върху номинираната.

Барет е цитирана в публикация, свързана с Нотр Дам от 2013 г., в която казва, че вярва, че е "много малко вероятно в момента" Върховният съд да отмени случая „ Ро срещу Уейд“.

Случаят е знаково решение от 1973 г., което легализира абортите в САЩ. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл е говорил с Тръмп няколко пъти този уикенд, казвайки му, че той и републиканските сенатори познават добре Барет. Следователно това предполага, че назначението й може да се движи по-бързо, тъй като те познават историята й, според запознат със случая източник.

Но предложението на Барет срещна силно неодобрение от лидера на сенатското малцинство Чък Шумер. Конгресменът каза на конференция в неделя, че тя "представлява всички неща срещу Рут Бадер Гинсбърг и толкова много неща, срещу които по-голямата част от американците са против".

Барбара Лагоа

Тръмп назначи Лагоа за съдия в 11-и Апелативен съд на САЩ през 2019 г. Тя е първата латино и по-точно кубинско-американска жена във Върховния съд на Флорида, където е истинско бойно поле в президентската кампания.

Ако бъде назначена във Върховния съд, тя ще бъде нейният втори съдия от латино произход, след Соня Сотомайор, която е първият латино съдия от 2009 г. насам. Лагоа, който има подкрепата на много евангелисти, идва от Флорида и има дълбоки връзки в щата, в който се очакват разгорещени битки.

Тръмп в събота я нарече "необикновена личност" и отбеляза, че е латиноамериканка. Чух удивителни неща за нея. Не я познавам. Тя е латиноамериканка и е много уважавана в Маями“, каза Тръмп.

Докато Тръмп се срещна с Барет в навечерието на потвърждението на Брет Кавано, не е ясно дали той е имал среща и с Лагоа.

Алисън Джоунс Ръшинг

Друг човек, посочен от Тръмп, е Ръшинг. Тя е служила в 4-ти Апелативен съд на САЩ от нейното потвърждение в Сената през март 2019 г. Родена е през 1982 г. и назначението й във Върховния съд ще й даде възможност да работи при много правителства в следващите десетилетия /членовете на Върховния съд се избират доживотно – бел. ред./

Демократите разкритикуваха Ръшинг за кратката й кариера, а назначаването й в Апелативния съд на САЩ за 4-ти кръг привлече значителен контрол от организациите за граждански права, отчасти поради връзките й с Алианса за свобода (ADF).

„Нейната биография ясно показва, че тя няма да бъде справедлив и независим съдия, предвид ужасните последствия за 4-ти район, където е съдия, както и за американския народ“ - каза Ванита Гупта, президент и главен изпълнителен директор на Конференцията за лидерство по граждански и човешки права в изявление по този повод.

Докато президентът каза, че ще назначи жена, мъжете, които преди това е представял за назначения, все още се надяват на консервативните пълномощия, които той иска да даде на Върховния съд.

Амул Тапар, който преди това се смяташе за фаворит, ако се появи свободно място, беше избран лично от Макконъл да служи като адвокат на САЩ в източния район на Кентъки. Тръмп назначи Тапар в 6-ти Апелативния съд на САЩ през 2017 г.

През 2007 г. Тапар беше първият американец от южноазиатски произход, назначен на длъжност като федерален съдия. Към предишния списък с възможни кандидати за Тръмп се присъединиха бившите генерални прокурори Пол Клемент и Ноел Франсиско.

Франциско, който подаде оставка като главен прокурор през юли в края на последния мандат на Върховния съд е бил на длъжност, когато в съда се появиха много спорни въпроси, включително спорове за финансовите записи на президента, забраната за пътуване, програмата за религиозна свобода и усилията да се добави въпрос за гражданството към преброяването.

Клемент е бил генерален прокурор по време на президентството на Джордж Буш. Той беше един от най-опитните апелативни прокурори в страната и е аргументирал повече от 100 дела пред съда.

Тръмп беше добавил няколко нови имена към списъка си по-рано този месец, включително трима републикански сенатори. Двама от тях обаче побързаха да кажат, че не се интересуват от място в съда. Третият, сенатор от Арканзас Том Котън, първоначално отговори, че "винаги ще се вслушва в призива за служба на нашата нация".

По това време той каза още, че: „Време е случаят „Ро срещу Уейд“ да свърши. Котън обаче заяви в неделя, че вече не е в списъка на Тръмп за тази работа и че "е уведомил Белия дом, че сега не е моментът да ме вземат под внимание".
БГНЕС