Солана предлага общ център за обогатяване на уран
Солана предлага общ център за обогатяване на уран / netinfo
Висшият представител на ЕС, който е начело на преговорите на съюза с Техеран за иранската ядрена програма, предложи да се създаде международен завод за ядрено гориво, който да се използва от всички страни, предаде Ройтерс.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана предупреди, че сегашните правила за неразпространение на ядреното оръжие може да се обезсмислят, защото много страни смятат, че има дисбаланс в сегашния режим, който облагодетелства вече известните ядрени сили.

"Международната система за неразпространение е жизнено важна за света, но има сериозен риск тя да се разпадне", заяви Солана в Мадрид.

С това изявление Солана на практика повтаря предложението, отправено на Иран през юни миналата година, по силата но което големите сили обещаха на снабдяват Техеран с обогатен уран, ако той се откаже да си го прави сам. Техеран отхвърли тази възможност.

Солана предложи ЕС да започне международни дебати за системата за неразпространение, в която пълноценна роля да играят новите сили като Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия и Мексико.