Словесни престрелки между сенатор Кери и Белия дом заради Ирак
Словесни престрелки между сенатор Кери и Белия дом заради Ирак / netinfo

Американският сенатор Джон Кери, който бе съперник на президента Джордж Буш на изборите през 2004 г., нападна остро Белия дом вчера за това, че го е обвинил в подигравка с американските войници в Ирак, предаде ДПА.

Преди това Белият дом поиска от Кери да се извини на американските войници за изказване, което направил в понеделник в Пасадена, Калифорния, по време на предизборен митинг за изборите за Конгреса.

Моето изявление вчера, и Белият дом знае много добре това, бе нескопосана шега по адрес на президента и неговите хора, не за войниците, заяви Кери пред журналисти.

На предизборния митинг Кери заявил: "При образованието, ако завършите по-голямата част от него, учите усилено, ако пишете домашните си и полагате усилия да бъдете умни, можете да се справите добре. Ако ли не, се озовавате в Ирак".

Говорителят на Белия дом Тони Сноу окачестви думите на сенатора като "абсолютна обида" и поиска от Кери да се извини. Сноу разтълкува думите му по следния начин: "значи, ако не учиш усилено, ако не си пишеш домашните, ако не положиш усилия да бъдеш умен, и не се справяш добре, тогава, цитирам: "се озовавашв Ирак", посочва ДПА.

Кери свика пресконференция в Капитолия, за да отговори на Сноу. "Повдига ми се и съм уморен от групата жалки републиканци, които не дебатират реалната политика и които не могат да поемат отговорност за собствените си грешки", каза Джон Кери.

Буш победи Кери на изборите през 2004 г., припомня ДПА и посочва, че очакванията са сенаторът от Масачузетс да участва и на изборите през 2008 година.