Словаци и чехи пътуват без визи в САЩ от 17 ноември
Словаци и чехи пътуват без визи в САЩ от 17 ноември / netinfo
Словаците ще пътуват без визи в САЩ от 17 ноември – символична дата, на която през 1989 г. падна комунистическият режим в бивша Чехословакия. Това обяви в Братислава американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, цитиран от Франс прес.

17 ноември е денят, в който и последните останки от бившата Желязна завеса ще изчезнат, заяви словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк на съвместна пресконференция с Чертоф.

На 17 ноември се отбелязва годишнината от "нежната революция", която позволи падането на комунистическия режим в бивша Чехословакия през 1989 г. преди разделянето на страната на Чехия и Словакия през януари 1993 г., припомня АФП.

Вчера в Прага Чертоф обяви, че чехите също ще могат да пътуват без визи от същата дата. Двете държави се съгласиха се съгласиха да споделят със САЩ информация за заплахи за сигурността. Техните граждани ще са длъжни да имат паспорт с биометрични данни и да се регистрират онлайн.

Все още ще са необходими визи за работни и учебни посещения в САЩ на жителите на Словакия и Чехия.

Заради липсата на напредък на общоевропейско ниво за премахване на визовите ограничения, Словакия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия и Литва започнаха двустранни преговори със САЩ, след което бяха последвани от Малта и България, отбелязва АФП. Американският президент Джордж Буш съобщи на 17 октомври, че Унгария, Литва, Латвия, Естония и Южна Корея също ще бъдат включени в програмата на Съединените щати за безвизов режим.