/ iStock/Getty Images
Индия съобщава за повече от 8 800 случая на смъртоносната „черна гъба” при бързо нарастваща епидемия от болестта, пишат vesti.bg. Обикновено рядката инфекция, наречена мукормикоза, води до смъртност от 50%, като някои от заболелите се спасяват чрез хирургично отстраняване на очите.

През последните месеци обаче страшната болест засяга хиляди хора, излекувани или възстановяващи се от COVID-19. Според лекари вероятно има връзка между разпространяването на „черната гъба” и кортикостероидите, използвани за лечение на коронавирусната инфекция.

Западните щати Гуджарат и Махаращра са докладвали за повече от половината от установените случаите на мукормикоза. В още поне 15 щата са отчетени между осем и 900 случая. Заради нарастването на броя на заболелите на 29 щата в Индия бе разпоредено да обявят заразата за епидемия. Мукормикоза е резултат от заразяване с гъбички Mucorales. Заболяването протича под различни форми, в зависимост от засегнатите тъкани. Често се наблюдава развитие на риноцеребрална форма на болестта, засягаща белия дроб, гастроинтестиналния тракт и т.н.

Гъбичките, причиняващи болестта, могат да бъдат открити в почвената повърхност и разлагащи се материи, включително и хранителни продукти като плесенясал хляб. Пренасянето на заразата става по различни начини - въздушно-капков път, чрез вдишване на спори на гъбичките или през очите, с поглъщане през храносмилателния тракт или с проникване през наранена кожна повърхност.

Инфекцията често се развива при болни от захарен диабет. Рискова група са също пациентите, претърпели трансплантация, и такива, лекувани продължително с химиотерапия, антибиотични средства или кортикостероиди. Предразполагащи фактори за заразяване са и недохранването и херпесните вируси.

Няма специфично лекарство за мукормикозата. Лечението е комплексно, като в много случаи е необходимо хирургично отстраняване на засегнатите тъкани. По принцип мукормикозата е изключително рядко заболяване, но коронавирусът променя това.

Заразяването с „черна гъба” стана по-голямо предизвикателство от COVID-19. Ако пациентите не бъдат лекувани навреме и правилно, смъртността може да достигне до 94%. Цената на лечението е много висока, а лекарствата недостигат”, коментира д-р Панди, лекар в една от най-големите болници в Индия. Той посочва, че над  80% от заразените се нуждаят незабавно от операция.