/ iStock/Getty Images
Индийската столица Делхи ще започне от следващата седмица да разхлабва строгия локдаун, ако числеността на новите случаи на коронавирус в града продължи да намалява, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

По данни от днес през последните 24 часа в страната са регистрирани 3741 нови смъртни случая, както и 240 842 нови заразени - най-ниската дневна стойност от повече от месец.

От седмици Индия се бори с опустошителна втора вълна от COVID-19, която парализира здравната й система. Делхи, един от най-тежко засегнатите градове, е в локдаун от 20 април.

Напоследък обаче новите случаи намаляха, като делът на положителните тестове е спаднал под 2,5 процента. Миналия месец той беше 36 процента, съобщи главният министър на национална територия Делхи Арвинд Кеджривал.

Ако броят на новите случаи продължи да се понижава още седмица, от 31 май ще започнем да отменяме ограниченията, каза на пресконференция Арвинд Кеджривал и отбеляза, че през последното денонощие в Делхи са установени около 1600 нови случая на ковид.

Индия, която е най-големият производител на ваксини в света, до момента изцяло е имунизирала едва 41,6 милиона души (3,8 процента) от своите над 1,35 милиарда жители.
БТА