Системата за ПРО в Европа може да се превърне в мишена за руски ракети
Системата за ПРО в Европа може да се превърне в мишена за руски ракети / netinfo

Компонентите на американската система за противоракетна отбрана (ПРО), които Вашингтон има намерение да разположи в Чехия и Полша, могат да се превърнат в мишена за Русия, предупреди началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Юрий Балуевски, предаде Асошиейтед прес.

Ако разберем, че тези бази са заплаха за Русия, те ще станат мишени за нашите въоръжени сили - дали за стратегическите ядрени сили или друг вид, това вече е технически въпрос, заяви генералът.

Той изрази съмнение в истинските мотиви, които стоят зад решението на САЩ да разположат компоненти на ПРО в Европа. Балуевски съзира в американския план "намерение да бъде създадена отбранителна система срещу ракетния ядрен потенциал на Русия и Китай".

Балуевски предупреди, че ако европейски държави решат да приемат американската система за ПРО, Русия ще бъде принудена да прекрати сътрудничеството си с НАТО в тази сфера и да предприеме крайни мерки, дори да извърши полеви изпитания, заплаши генерал Балуевски.

"Създаването на система за ПРО в Европа "ще се превърне в сериозен дразнител в руско-американските отношения за години напред", заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Кисляк, предаде ИТАР-ТАСС. "Но това не означава, че разполагането на елементи на ПРО в Европа ще доведе до появата на конфликтна ситуация между Русия и САЩ", добави той.

Разполагането на елементи на американската система за противоракетна отбрана в Европа ще бъде основна тема в разговорите на президентите на Русия Владимир Путин и на Чехия Вацлав Клаус в петък в Москва, съобщи Кисляк.