Сирийски бунтовници превзеха алауитски села в район - крепост на режима
Сирийски бунтовници превзеха алауитски села в район - крепост на режима / снимка: Gulliver/Getty Images

Сирийски бунтовници превзеха четири алауитски села в една от крепостите на режима - Латакия, в планинското средиземноморско крайбрежие, при втори пореден ден на боеве с правителствените сили, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АП.

Алауитите - течение в шиитския ислям - преобладават в режима на сирийския президент Башар Асад. Превземането на селища в провинция Латакия е символичен удар върху Асад, чиито сили в последните седмици завземат територии в Централна Сирия. Бунтовниците са превзели селата след атака на правителствени предни постове на възвишенията Джабал ал Акрад вчера, посочва Центърът за наблюдение на човешките права.

Според него във вчерашните битки са убити най-малко 32-ма правителствени войници
и членове на милициите, и поне 19 бунтовници, включително чужденци. Сирийският конфликт придобива все по-подчертано верски характер в последната година, противопоставяйки бунтовниците - предимно сунити, на управлявания от алауити режим, отбелязва АП. Голяма част от Латакия е неизменно под контрола на правителствените сили от началото на конфликта преди повече от две години, но някои райони, включително Джабал ал Акрад, са близо до държаните от бунтовниците области и там се водят сражения.

Завземането на алауитските села е един от редките успехи за бунтовниците в последните седмици. Силите на Асад са в настъпление откакто завладяха град Кусейр (Централна Сирия) през юни, а миналата седмица превзеха ключов квартал в град Хомс - бастион на бунтовниците, допълва БТА.

Основният сирийски опозиционен блок приветства напредването на бунтовниците, отбелязвайки, че войските на Асад са използвали селата да атакуват превзетите от бунтовници цивилни райони. Ръководителят на Центъра за наблюдение Рами Абдул Рахман съобщи, че жителите на селата са избягали. За момента няма данни за цивилни жертви в боевете.