Симеон: Ниски заплати? Ами нали сме най-новите в ЕС!
Симеон: Ниски заплати? Ами нали сме най-новите в ЕС! / снимка: Sofia Photo Agency

Надцених трудолюбието и готовността за тежка работа на немалко хора, признава лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за списание „Bulgaria Air". "Ако всички бяха запретнали ръкави така, както направих аз с голям брой мои сътрудници, днес положението щеше да изглежда още по-добро", казва той по повод нереализираните обещания на партията си, дадени през 2001 година.

Сакскобургготски коментира днешната икономическа ситуация след влизането на България в Евросъюза с думите: „Най-ниски ни били заплатите, ами нали сме новодошлите в ЕС! Попитайте например португалците какви са им били заплатите преди присъединяването им към Европейския съюз. Не сме последните или най-неспособните, а напротив. За това трябва време, трябва търпение, понякога дори и оптимизъм, но най-вече реализъм и всеки да работи, а не само да стоим, да гледаме и да се вайкаме колко е страшно всичко, колко сме зле. Ако погледнете каква беше България преди десетина години и сега, мисля, че няма нужда от повече обяснения".

Връщайки се назад в историята Сакскобургготски си припомня и момента, в който се възкачва на българския престол след смъртта на цар Борис III: „Фактът, който ме стресна, е, че само в рамките на един ден хората около мен започнаха да се обръщат към мен с Ваше Величество, а не както до предишния ден с Ваше Височество. Симеон обяснява и следването си във военния колеж в Америка през 1958-1959 година: „Майка ми царица Йоанна намираше, че е здравословно за всеки младеж „да си отбие войниклъка". Тъй като не можех да сторя това в България, се поогледахме за други възможности и най-сетне се спряхме на САЩ. През някои от уикендите с други кадети работехме като детегледачи, така че можахме да видим как живеят средните американци." Следва въпросът за запознанството със съпругата си Маргарита:

Като красив и знатен ерген не сте били лишен от женско внимание. Как се запознахте с бъдещата си съпруга доня Маргарита и кога си казахте: „Тя е"?

И отговорът: „Благодаря ви за комплимента. Със съпругата ми се бяхме срещнали в Мадрид. Тя беше едно от красивите момичета в мадридското общество. Един ден разбрах, че се намира в Ню Йорк, а тогава имахме бал във военната академия и реших да й изпратя покана. Просто така, от любопитство. Тя я получила, учудила се и попитала приятелката си, при която живееше в Ню Йорк, кой е този американец „кадет Рилски", който я кани. Приятелката й казала: „Ама това е Симеон", и тогава тя ми се обади и се извини, че на същия този ден пътувала за Япония. Разбрахме се, че когато се прибера в Мадрид, ще й покажа колата, която си бях купил, един шевролет от 1959 г. Година след този разговор я поканих да се разходим с колата и така започна всичко. Мога да кажа, съвсем случайно. Не си спомням дали си помислих: „Тя е!", но това се доказа впоследствие, тъй като се понасяме вече 47 години!"

Сакскобургготски завършва интервюто си в „Bulgaria Air" с детайли от сегашния си начин на живот: «Пазя относителна диета, в смисъл, че прескачам обяда, за да печеля време. Опитвам се да не прекалявам с ядене и пиене и то не от суета, а за да си пазя сърцето. Откровено казано, ядовете и грижите също помагат на човек да поддържа физическата си форма." И още: „Любимото ми превозно средство без съмнение е самолетът, но както казах преди малко, ходенето е много важно. Още от детските ми години летенето и летателната техника ме привличат и аз продължавам да се интересувам от всякакви теми, свързани с авиацията. Абониран съм за някои специализирани списания. От първото ми качване на самолет през 1952 г. до сега си записвам всеки полет и те са вече над 4000."