/ БГНЕС
Земният трус с магнитуд 8, който разтърси вчера Перу и Еквадор, е отнел живота на двама души, а 30 души са ранени, според нови данни, оповестени от службите за спешна помощ, предаде Франс прес.
 
"Има двама мъртви в резултат на труса. Втората жертва от този силен трус е 15-годишно момче, което е било ударено от падащ предмет по главата", докато си е било у дома в региона Ла Либертад в северната част на Перу", заяви координаторът на Гражданска защита Рикардо Сейхас по телевизия Канал Ен. Момчето е починало в болница.

Един човек загина вчера при падането на скала върху жилището му в района на Уаранго, също в Северно Перу.

Ранените в Перу са 15, а неколкостотин сгради са повредени. Има разрушени училища.

Трус със сила 8 по Рихтер удари Перу

земетресение Перу
БГНЕС

В Еквадор, където трусът също беше усетен, има 15 ранени.
 
Земетресението беше регистрирано вчера в 02:41 ч. местно време (07:41 ч. по Гринуич) на около 70 километра югоизточно от Лагунас - град с 12 000 жители в Северно Перу.

земетресение Перу
БГНЕС

Магнитудът от 8 беше измерен от Перуанския геофизичен институт и от Геофизичния институт на САЩ. Трусът е бил на дълбочина 110 километра, според американския институт, и на 114 километра, според перуанския институт. Обикновено, колкото е по-дълбоко епицентърът на труса, толкова по-слабо се усеща той на повърхността. В този случай обаче, вълните са се разпространявали хоризонтално, затова трусът е почувстван също в Еквадор, Колумбия, Боливия и Венецуела.
 
Земетресенията са чести в Перу, както и в съседите му Еквадор и Чили.

На 15 август 2007 г. трус с магнитуд 7,9 в региона на Иса, на 325 километра южно от Лима, отне живота на повече от 500 души.

земетресение Перу
БГНЕС

БТА