/ Istock
Един човек е загинал, а над 160 са били ранени при взрив близо до летището на узбекистанската столица Ташкент, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Предишните данни, дадени от болничен източник, бяха за 10 пострадали, един от които - в тежко състояние.
След това министерството на здравеопазването съобщи, че е загинал тийнейджър, роден през 2006 г. Пострадали са 162 души, 138 от които вече са изписани от болница. 24 души остават хоспитализирани, но в "задоволително състояние".

Пожарът, причинен от силен взрив в склад близо до летището на узбекистанската столица Ташкент рано тази сутрин, е овладян, а положението е под контрол, съобщи по-рано министерството на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс.

Причините за експлозията за момента не са изяснени, но според една от версии е паднала мълния. На мястото е разположена специална полева лаборатория за разследване на взрива.

"В резултат на бързите действия на служителите на министерството на извънредните ситуации огънят беше овладян. Ситуацията е под пълен контрол", каза узбекистанското министерство на извънредните ситуации в "Телеграм".

В социалните мрежи се появиха кадри и снимки, на които се виждат пламъци и голям стълб пушек да се издигат в небето през нощта.

Самолетите, изпълняващи полети от и до Международно летище Ташкент, излитат и кацат в обичаен режим, показват данни от сайта "Флайт Радар 24" (FlightRadar 24).

В 22:15 ч. по Гринуич вчера (01:15 ч. българско време днес) към пилотите е издадено предупреждение, че една от пистите на летището ще бъде затворена за излитане и кацане между 02:00 и 07:00 ч. по Гринуич (между 05:00 и 10:00 ч. българско време) днес, но ще бъде осигурена част от нея за рулиране.
 
Според публикация в социалните мрежи в узбекистанското министерство на извънредните ситуации е постъпил сигнал за пожар, избухнал в един от складовете в квартал "Сергели" след силен взрив. Телевизия "Нова 24" съобщи, че експлозията е отекнала в митнически склад, посочва АФП.

Узбекистан е най-голямата по население бивша съветска република в Централна Азия. Пожарите вследствие на остаряло оборудване и неспазване на стандартите за безопасност в страната са често явление. Въпреки това инциденти от такъв мащаб са рядкост, отбелязва АФП.
Николай Станоев/БТА