Ще направим всичко възможно за освобождаването на Алан Джонстън, каза Блеър
Ще направим всичко възможно за освобождаването на Алан Джонстън, каза Блеър / netinfo

Великобритания прави всичко възможно за освобождаването на отвлечения в Газа журналист Алан Джонстън, заяви в Претория британският премиер Тони Блеър цитиран от Франс прес. "Съчувствам на Алан Джонстън и семейството му", каза Блеър на пресконференция в южноафриканската столица, където е на посещение.

Премиерът отказа да коментира появилия се в интернет видеозапис, в който журналистът твърди, че с него се отнасят добре.

"Не мисля, че трябва да коментирам записа", каза Блеър, добавяйки, че няма никакво оправдание за отвличането на един журналист, който си върши работата, отбелязва АФП.

Британското министерство на външните работи осъди разпространения от групировката "Армия на исляма" видеозапис с отвлечения в Газа журналист от Би Би Си Алан Джонстън и отново призова за освобождаването му.

"Осъждаме разпространяването на подобни записи, които само задълбочават страданието на семейството и приятелите на Алан Джонстън", каза за АФП говорител на Форин офис.

Близките му не са го виждали вече единадесет седмици. Похитителите му трябва да го освободят, добави говорителят, уточнявайки, че Великобритания "е в тесен контакт с палестинските власти", както и със семейството на Джонстън и с Би Би Си.

Малко по-рано външното министерство посочи, че внимателно проучва съдържанието на видеозаписа, за да може да прецени последствията за това журналистът да бъде освободен невредим. Било твърде рано обаче да се каже кога е направен записът.

Четиридесет и пет годишният Джонстън - кореспондент на Би Би Си в Газа от април 2004 г., бе отвлечен на 12 март от въоръжени мъже, докато се прибирал с колата си. В аудиозапис на 9 май отговорност за отвличането му пое групировката "Армия на исляма".

На 16 април друга групировка - малко известната "Армия на джихада" - обяви, че е екзекутирала журналиста.

"Похитителите ми се отнасят добре с мен. Хранят ме както трябва, не са прибягвали до насилие и съм здрав", казва Джонстън в разпространеното в интернет видео. Записът е изпратен до медиите по електронната поща и е придружен от фотокопие на паспорта на британския журналист.

Палестинският премиер Исмаил Хания призова за незабавното освобождаване на Джонстън, посочва АФП. "Журналистът Алан Джонстън трябва да бъде пазен, не бива да му се случва нищо лошо. Настоявам похитителите му да го освободят незабавно. Отвличането му не е в интерес нито на исляма, нито на палестинската кауза", заяви Хания.