/ БТА
Едва поела първите си глътки въздух, образът на Афраа обиколи света и се превърна в символ на страданието, причинено от смъртоносното земетресение от 6 февруари.

Малкото момиченце се роди под развалините на срутена сграда в Сирия и осиротя веднага след това. Когато бе спасена, тя още беше свързана с пъпната си връв за своята майка, която не оцеля. Сега бебето носи нейното име.
 

новородено Сирия
БТА


Съдбата на момиченцето трогна целия свят и хиляди хора пожелаха да осиновят новороденото. Днес то има дом и ще расте при свои близки роднини. След ДНК тест сирийските власти са разрешили Афраа да бъде осиновена от леля си и чичо си.

След трусовете: Бебе се роди в руините в Сирия, майката почина

„Сега тя е едно от моите деца“, разказа нейният чичо по майчина линия Халил ал-Савади пред агенция Асошиейтед прес. „Няма да правя разлика между нея и моите деца“, обеща той.
 

новородено Сирия
БТА


Видеозапис от спасяването на Афраа малко след труса обиколи социалните мрежи. Драматичните кадри показваха мъж, който излиза от отломките, докато носи малкото бебешко телце, покрито с прах. Съобщава се, че бебето е престояло под рухналата сграда повече от 10 часа. По думите на лекарите, когато новороденото е откарано при тях, то е било в много тежко състояние, с множество наранявания и рани по цялото тяло.

Сградата, в която живеело семейството му, рухва при земетресението с магнитуд 7,8 в Джиндайрис, град, контролиран от опозицията в провинция Идлиб. Майката започнала да ражда скоро след бедствието. Сред жертвите са бащата на Афраа, както четиримата й братя и сестри.

"Това момиченце означава толкова много за нас, защото от семейството й не ни остана никой освен това бебе“, сподели чичото пред агенция Ройтерс.  „Тя ще бъде спомен за мен, за сестра ми и за всички наши роднини, които загинаха.“
 

новородено Сирия
БТА

Халил ал-Савади е присъствал на спасителната операция, когато бебето е извадено. Заради вълната от желаещи да я осиновят, чичото се притеснявал, че някой може да отвлече Афраа по време на двете седмици, които прекарва в болницата.
 

новородено Сирия
БТА


Две седмици след трусовете: Природата продължава да е безмилостна към Турция


Новото семейство на момиченцето няма дом, защото той също е разрушен при труса. Те са отседнали при свои братовчеди, въпреки това и за миг не се замислят дали да осиновят малката Афраа.