Шойбле: ЕС трябва да инвестира милиарди в страните на произход на бежанците
Шойбле: ЕС трябва да инвестира милиарди в страните на произход на бежанците / БГНЕС

Държавите членки на Европейския съюз трябва да дадат милиарди евро, за да подпомогнат страните в криза и така да намалят бежанския приток към Европа. Това заяви днес на Световния икономически форум в Давос германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ДПА.

Шойбле каза, че за образец на подобна мярка може да послужи американският План "Маршал" след Втората световна война, когато Вашингтон дава над 12 милиарда долара, за да подкрепи следвоенното възстановяване на Западна Европа.

"Най-важното е да инвестираме милиарди в регионите на произход на бежанците, за да намалим натиска върху външните граници" на Европа, каза той на публична дискусия с няколко премиери от ЕС.

Евроналог върху бензина, за да се подпомогне справянето с бежанската криза?

"Това ще струва на Европа доста повече, отколкото си мислехме", добави Шойбле.
Другите участници в панела на форума в Давос, в рамките на който германският министър направи това изказване, включително холандският премиер Марк Рюте и тези на Франция и Гърция - Манюел Валс и Алексис Ципрас, не реагираха на думите на Шойбле, отбелязва ДПА.

Европейските страни разполагат с около два месеца, за да се споразумеят за единен подход към бежанската криза, в противен случай ЕС ще бъде поставен под риск. Това каза шведският премиер Стефан Льовен, цитиран от Ройтерс. Той взе участие в същия панел.

Льовен направи своето изказване в отговор на въпрос за изявление това на холандския му колега Рюте, че Европа трябва да овладее бежанския наплив в следващите 6-8 седмици.

Волфганг Шойбле предлага обща европейска армия

"Да, смятам, че е в тези рамки", отговори Льовен. "Наясно сме, че вероятно когато дойде пролетта, броят на бежанците отново ще се увеличи."

"Не съм наивен", добави той. "Когато обсъждаме това, доводът ми към онези страни, които не искат да приемат бежанци е, че ако не можем да се справим, има риск за ЕС. Ако не можем да се справим, има риск за Шенген."

Източник: БТА