Евроналог върху бензина, за да се подпомогне справянето с бежанската криза?
Евроналог върху бензина, за да се подпомогне справянето с бежанската криза? / Guliver/Getty Images

Германският финансов министър Волфганг Шойбле представи идея за европейски налог върху бензина, за да се подпомогне финансирането на усилията на Стария континент да се справи с бежанската криза, предаде АП.

Германски министър прогнозира нова, много по-голяма бежанска вълна

В интервю за днешното издание на в. "Зюддойче цайтунг" Шойбле заяви: "Ако средствата в националните бюджети и в европейския бюджет не са достатъчни, тогава да се споразумеем например да вдигнем акциза върху всеки литър бензин до определено равнище".

Той допълни, че ако не се съгласят всички страни от ЕС, може да бъде формирана коалиция на добра воля. Според него по такъв начин биха се набавили средства за решаване на проблема с бежанците на европейско равнище, отбелязва ТАСС.

Италиански министър прогнозира изостряне на миграционната криза

Трябва да защитим външните граници на шенгенското пространство. При решаването на тези проблеми не трябва да се отстъпва заради ограничени средства, заяви Шойбле.

Освен това Шойбле предлага да бъде увеличен броят на полицаите по улиците на германските градове, а също така да се задействат въоръжените сили вътре в страната, за да се гарантира сигурността на Германия.

Според германската конституция вътре в страната армията може да оказва административна и логистична помощ, например при настаняване и регистрация на бежанците, при доставка на хуманитарни товари в зони на бедствие. С осигуряването на реда обаче се занимава полицията, отбелязва ТАСС.

Над 1 милион бежанци са пристигнали през 2015-а в ЕС

Може да се развие такава ситуация, при която силите на федералната и регионалната полиция ще бъдат изчерпани. Всяка друга страна в света в извънредна ситуация би задействала войниците, отбелязва Шойбле.

Източник: БТА