Вероятно хората ще трябва да се ваксинират срещу COVID-19 в продължение на години напред, каза ръководителят на Pfizer пред Би Би Си. Д-р Алберт Бурла смята, че това ще е необходимо за поддържане на "много високо ниво на защита".

Обединеното кралство вече е осигурило допълнителни 114 милиона дози ваксини на Pfizer и Moderna, които ще бъдат доставени през следващите две години.
Преди година Обединеното кралство беше първата страна, одобрила ваксината Pfizer/BioNTech.

Глоби от 100 евро за отказ от ваксинация на гърците над 60 години

Бурла говори пред Би Би Си преди появата на щама Омикрон, идентифициран за първи път в Южна Африка, както и преди съобщението, че правителството на Обединеното кралство е подписало договори за закупуване на 54 милиона допълнителни дози Pfizer/BioNTech и 60 милиона дози Moderna за 2022 г. и 2023 г.

Тези сделки включват достъп до модифицирани ваксини, ако е необходимо за борба с Oмикрон и бъдещи варианти на безпокойство, заяви здравното министерство.

Moderna: Ваксините се предават пред Омикрон

Д-р Бурла каза, че Pfizer вече е направил актуализирани ваксини в отговор на щама Бета, също идентифициран за първи път в Южна Африка, и Делта, идентифициран за първи път в Индия.

Сега компанията работи върху актуализирана ваксина в отговор на щама Омикрон, която може да бъде готов след 100 дни.

Pfizer вече работи по ваксина специално срещу щама Омикрон

Шефът на Pfizer каза, че ваксините са помогнали за спасяването на милиони животи по време на пандемията и без тях „фундаменталната структура на нашето общество би била застрашена“

До края на годината Pfizer очаква да достави три милиарда дози от своята ваксина с транспортна рибонуклеинова киселина (тРНК), като четири милиарда са планирани за следващата година.

Няколко глобални здравни благотворителни организации смятат за неморални парите, които Pfizer, BioNTech и Moderna печелят от пандемията, констатира Би Би Си.
Pfizer ще генерира най-малко 35 милиарда долара от продажбите на ваксина срещу COVID тази година и цената на акциите й се покачва.
БГНЕС