/ Thinkstock/Getty Images
Южна Корея ще изпрати боен кораб и 300 бойци в Ормузкия пролив, съобщи министерство на отбраната. Това стана след натиск от страна на САЩ предвид напрежението между Вашингтон и Техеран.

Иран беше обвинен от американците в поредица атаки срещу кораби в пролива, стратегическа точка за световната търговия с петрол, където САЩ са разположили военноморска мисия.

Но искането от американска страна постави Сеул пред дилема: Южна Корея имаше дипломатически отношения с Техеран от началото на 60-те години на миналия век и до миналата година Иран беше един от ключовите доставчици на петрол на Сеул.

Броят на севернокорейците, избягали в Южна Корея, спадна до рекордно ниво

Министерството на отбраната посочва в изявление, че Сеул е решил "временно да разшири" зоната на разполагане на своето военно звено за борба с пиратството, опериращо край бреговете на Сомалия, за да включва Персийския залив и Оманския залив, които са свързани от Ормузкия пролив.

Това няма да бъде част от военноморската мисия на САЩ, въпреки че двама офицери за връзка ще бъдат изпратени в щаба на САЩ за „обмен на информация“.

Сеул и Вашингтон са съюзници, но отношенията им бяха обтегнати от исканията на администрацията на Тръмп Южна Корея да плати милиарди долари за разходите по 28 500 американски войски, разположени в страната, за да я защитават от разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея.

Посланикът на САЩ Хари Харис миналата седмица призова Сеул да се присъедини към военноморската мисия, като заяви, че "много малко държави имат по-голяма нужда" да участват, тъй като Южна Корея "получава 70% от доставките си на нефт от Близкия изток"
БГНЕС