Северен поток
Северен поток / БГНЕС
Членове на американския сенат са настояли администрацията на пристанището в германския град Засниц да прекрати подкрепата си за „Северен поток-2”, пише „Ханделсблат”.

„Ако продължите да предоставяте стоки, услуги и поддръжка за проекта "Северен поток 2", ще застрашите бъдещото финансово оцеляване на вашата компания”, се казва в изпратеното от Тед Круз, Том Котън и Рон Джонсън писмо.

Полша глоби „Газпром“ с 57 млн. долара заради „Северен поток-2“

Пристанището служи за логистична база за работата по полагането на тръбите. Там се съхраняват тръбите за тръбопровода и се осигурява снабдяването с провизии на двата руски кораба, извършващи строителните дейности.

Според сенаторите, писмото служи като официално правно известие, че подкрепата за проекта за газопровода крие риск самото пристанище и неговите ръководители, акционери и служители да станат обект на законови и икономически санкции. Това означава, че пристанището и хората, работещи там, ще бъдат откъснати от САЩ икономически и финансово. На всички американски граждани и компании ще бъде забранено да поддържат бизнес-отношения с пристанището и съответните лица, включително внос и износ на стоки през пристанище Мукран.

Писмото предизвика реакция сред германските политици.

Представителят на „Алтернатива за Германия” по въпросите на енергетиката Щефан Котре определи действията на САЩ като „икономическа война срещу суверенна енергийна политика, в частност газовата политика на Германия и Европа”.

Той призова официален Берлин незабавно да отговори подобаващо на отправената заплаха.

Според него, инициаторите на писмото трябва да бъдат санкционирани и да им се забрани достъп до ЕС и по-специално до Германия. „Европейските държави трябва да покажат единство. Така ще се види дали ЕС е дееспособен. Такива неща не бива да се приемат”, заяви Котре.

По информация на „Берлинер цайтунг”, много от членовете на ХДС, които критикуваха реализацията на „Северен поток-2” и тясното сътрудничество между Германия и Русия в енергийната област, след отправената заплаха се обърнаха срещу Вашингтон. Немалка роля за това изигра и министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер.

Депутатът от Бундестага Родерих Кизеветер заяви, че американската администрация трябва да се откаже да налага санкции, обусловени от предизборната надпревара.

„Никога не съм бил сред политическите привърженици на тръбопровода. Но не мога да разбера каква заплаха за националната сигурност на САЩ представлява „Северен поток-2”. А самите санкции, които САЩ налага, са несъвместими с нормите на международното право”, смята той.

Кизеветер припомни, че всяка година САЩ внасят около 160 милиона барела руски петрол и „по този начин допринасят в значителна степен за критикуваното от самите Съединени щати финансиране на Русия”.

Валдемар Герд – член на парламентарната комисия по международни въпроси, призова да се отговори адекватно на „наглостта”.

„Съюзниците не се държат по този начин. Кога най-после ще разберем, че в бизнеса няма съюзници? Всяка страна действа съобразно собствените си интереси. В интерес на САЩ е да ни продават втечнен газ, който ще ни струва много скъпо и който отделя 30% повече въглероден диоксид”, заяви той.

Герд смята, че Германия трябва да напише отговор на американските лобисти, които използват мандата си. „Това показва, какво мислят за нас в действителност, до каква степен сме суверенни при вземането на решения”, подчерта депутатът.
БГНЕС