/ БГНЕС, архив
Полският антимонополен регулатор глоби "Газпром" с 213 милиона злоти (57 млн. долара) за липса на сътрудничество по случая "Северен поток-2", съобщава ТАСС.

Полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) е глобила руския гигант за отказ да сътрудничи в разследване по изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Това беше съобщено на официалния уебсайт на регулатора.

"Ръководителят на UOKiK Томаш Хрустни наложи глоба за около 213 милиона злоти (57 милиона долара) на "Газпром". Това е резултат от отказа да сътрудничи при разследване, свързано с газопровода „Северен поток 2“, се казва в съобщението.

През 2018 г. ведомството започна разследване срещу „Газпром“ и петте негови партньори в проекта „Северен поток 2“, които бяха обвинени в нарушаване на полските антимонополни закони, заради финансирането си за проекта. Според регулатора "Газпром" е сключил финансова сделка с тези компании без предварителното съгласие на регулаторите, което в резултат може да доведе до ограничаване на конкуренцията.

В началото на 2020 г. ръководителят на полския регулатор поиска от "Газпром" да предостави документите по този случай, по-специално договорите, сключени с компаниите, финансиращи изграждането на „Северен поток 2“, за транспорта, продажбата и съхранението на газ.

"Правилата са ясни и са едни и същи за всички, но "Газпром" на няколко пъти отказваше да предостави документите, свързани с нашето разследване. Руският газов гигант не може да действа срещу закона, затова заведохме дело срещу "Газпром", което може да доведе до глоба", каза тогава ръководителят на полския регулатор Томаш Хрустни.

Според него, ако предприемачите са очаквали, че липсата на сътрудничество ще забави дейността на регулатора, то те не са постигнали целта си.

Полша е един от отявлените противници на проекта в Европа.
БГНЕС