САЩ: Заплахата от Ал Каида минава на втори план
САЩ: Заплахата от Ал Каида минава на втори план / netinfo

Aмериканското правителство призна тази седмица, че заплахата от Ал Каида в Ирак е преминала на втори план след насилието на религиозна основа, и косвено призна, че страната не е "главният фронт на войната с тероризма".

"Ал Каида е значително отслабена" след като водачът на мрежата в Ирак, Абу Мусаб аз-Заркауи, беше убит при американско въздушно нападение на 7 юни. Това заяви в четвъртък генерал Джон Абизейд, началник на американското Централното командване (Центком), който отговаря за американските операции в Ирак. Той говори пред сенатска комисия във Вашингтон.

"Мисля, че са по-малко от 1000", каза той за членовете на ал Каида в Ирак. "Става дума за група фанатици, с която трябва да продължим да се бием, но имаме успехи срещу тях," добави той.

До неотдавна оценките на американските военни за числеността на терористичната мрежа в Ирак бяха по-високи, въпреки че според американски представители, интервюирани от "Вашингтон Пост", не всички разузнавателни служби са съгласни с преценката на генерал Абизейд.

"Както генерал Кейси нееднократно ми е казвал, този конфликт беше преди всичко бунт, а сега е спор между различните групи в Ирак за подялбата на властта и ресурсите," добави той. И това е сблъсък между общности, които в момента прибягват до насилие, твърди генералът.

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд косвено призна в четвъртък, пред същата комисия, че Ирак не е във фокуса на войната на САЩ срещу тероризма.

"Врагът нарече Ирак главен фронт на войната с тероризма, докато някои от нас, изглежда, вече смятат, че Ирак не е част от световната битка с тероризма", заяви той.

Правителството на Буш дълго време изтъкваше ролята на Заркауи в насилието в Ирак, което му позволяваше да твърди, че Ирак е главният фронт на борбата срещу тероризма и че, като се бият срещу Ал Каида в тази страна, американските войници предотвратяват атентати на американска територия.

В годишната реч "За състоянието на съюза" през януари президентът Джордж Буш обясни на обществеността, че бързото изтегляне на американските войски от Ирак "би оставило властта в тази стратегическа страна в ръцете на хора като Осама бин Ладен и Заркауи".

Но американски експерти се съмняват дали ролята, приписвана на Заркауи и на терористите в насилията в Ирак е толкова голяма, и упрекват Пентагона, че създава погрешна представа за обстановката и омаловажава насилието на религиозна основа.

След смъртта на Заркауи президентът Джордж Буш призна, че "това със сигурност не е краят на конфликта". Влиятелният сенатор-демократ Тед Кенеди внесе в сряда

предложение за поправка към закон, по силата на която директорът на американското разузнаване Джон Негропонте трябва да предостави до 1 октомври актуализация на Националната оценка на разузнаването за политиката, икономиката и сигурността в Ирак, тъй като смята, че наличните анализи са остарели. Последната преценка за Ирак e с дата юли 2004 и оттогава тамса настъпили много промени.

"Ние се нуждаем от преценка на разузнавателните на служби, за да можем да адаптираме политиката си в Ирак," заяви Кенеди при внасянето на поправката. "Необходимо е да познаваме същността и размерите на терористичната заплаха," добави той. /БТА/