/ ThinkStock/Getty Images
САЩ не искат договор за ограничаване надпреварата във въоръжаването в Космоса
Съединените щати изразиха силна опозиция на договор, предложен от Русия и Китай, изрично насочен към предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в Космоса. Според Вашингтон предложението е "кухо и лицемерно".

Американски официален представител заяви в Женева, че Вашингтон няма доверие в проекта на Договор за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство и заплахата или използването на сили срещу обекти на космическото пространство (PPWT).

Космосът: Някога мирна и неоспорвана територия, сега е пренаселен и пълен с конфликти

Американският помощник държавен секретар по оръжейния контрол заяви, че САЩ са поели ангажимент да засилят безопасността, стабилността и устойчивостта на Космоса. Тя обаче настоя, че "проектът на PPWT не е правилният механизъм за постигането на това". "Празните откъм съдържание и лицемерни усилия не са отговор", каза тя и допълни, че PPWT, представен за пръв път от Русия и Китай през 2008 г., е "недействителен документ".

В разгорещения спор с руските дипломати американския посланик Робърт Ууд заяви, че PPWT е "извънредно повреден и няма възможност за ремонтирането му" документ.

Двама стъпиха в Морето на спокойствието. Защо 49 години след тях няма друг? (СНИМКИ)

Като контраатака срещу обвиненията от Русия представителят на САЩ постави въпроса за "активния стремеж към разработването и внедряването на антисателитни оръжия" и изрази загриженост относно наблюденията на "странното" поведение на руските спътници. "Това, което Русия ни казва дипломатически и публично, може да бъде обратното на това, което възнамерява да направи с този спътник", посочи тя, давайки за пример "много ненормалното поведение" на "космически обект", разгърнат от Русия през октомври миналата година.
БТА