САЩ и Чехия преговарят за разполагане на радар от US щита за ПРО в база до Прага
САЩ и Чехия преговарят за разполагане на радар от US щита за ПРО в база до Прага / netinfo

Първият кръг от официалните преговори между САЩ и Чехия за разполагане на радар от американския противоракетен щит във военна база близо до Прага започна в чешкото министерство на отбраната, съобщи неговият говорител.

"Това е началната фаза на преговорите за договор, който да определи условията за престой на американски военни и цивилни специалисти и семействата им в Чехия", каза пред АФП говорителят Андрей Чиртек.

Той уточни, че утре, след като привърши първият кръг от преговорите, ще бъде публикувано комюнике. "Не е предвидена пресконференция, защото ще се обсъждат предимно технически въпроси", добави говорителят.

Начело на американската делегация е специалният пратеник на Държавния департамент Робърт Лофтис. Чехия е представлявана от заместник-министъра на външните работи Томас Пояр и от директора на отдела за отбраната и стратегията в министерството на отбраната Иван Дворжак, пише БТА.

Чехия получи от Вашингтон текст на проект, определящ въпросите в дневния ред от първия кръг на преговорите. "Изглежда, че в някои отношения те ще бъдат трудни", признава Пояр пред в. "Хосподаржске новини" днес. "В американския проект има клаузи, по които възгледите ни се различават", добавя той. Чехия подготвя свой проект за договора, който ще бъде представен по-късно.

Вторият кръг от преговорите ще бъде на 22 май в чешкото министерство на външните работи, съобщи неговата говорителка Зузана Оплеталова. На него ще се обсъжда друг проект за двустранно споразумение - за строежа, поддържането, функционирането и сигурността на радарната база.

Въпросът за ПРО ще фигурира и в разговорите по време на посещението на американския президент Джордж Буш в Прага в началото на юни.

През януари Пентагонът предложи на Чехия и Полша да приемат на своя земя елементи от системата за противоракетна отбрана, която според Вашингтон ще защитава САЩ и съюзниците им от евентуални ракетни атаки от страни като Иран и Северна Корея.

Планира се радарът да бъде във военен обект близо до Прага, а в Полша да бъдат разположени десет ракети прехващачи, напомня АФП.

Противоракетният щит в Европа ще покрие по-голямата част от европейските съюзници на САЩ, с изключение на югоизточната й част - България, Румъния, Турция и Гърция.