САЩ дават милиони долари за информация за водачи на Аш Шабаб
САЩ дават милиони долари за информация за водачи на Аш Шабаб / снимка: ThinkStock/Getty Images

Съединените щати обявиха награда от общо 27 милиона долара за информация за шестима водачи на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, съобщи Държавният департамент.

Награда от 6 милиона долара е обявена за информация за Абу Убайда, който оглави терористичната група след като при американски въздушен удар бе убит Ахмед Абди Годан през септември 2014 г., предаде ДПА.

Терористи превзеха хотел в Сомалия, има убити

Пет милиона долара ще бъдат изплатени за информация за Махад Карате, планирал нападението срещу университета в Гариса, в Кения, в което загинаха 148 души. На същата сума е наградата за други двама водачи на групировката - Маалим Дауд и Хасан Афгойе, по три милиона са обявени за още двама нейни водачи.

Най-малко 13 души загинаха в бомбен атентат в Могадишу

"От 2006 г. Аш Шабаб изби хиляди цивилни, служители на хуманитарни организации и миротворци в Сомалия, Уганда и Кения", се казва в съобщението на Държавния департамент.

Британката "Бялата вдовица" е ключова фигура в "Аш Шабаб"

Наградите бяха обявени ден след като сомалийският премиер Омар Шармарке заяви в ООН, че Аш Шабаб се е заклела във вярност на джихадистката групировка Ислямска държава. "Имаме нужда Съветът за сигурност да подкрепи Сомалия срещу Аш Шабаб, за да й се попречи да се реорганизира и да застрашава Сомалия и района", каза премиерът.

Десетки убити войници при нападение на Аш Шабаб в Сомалия

Аш Шабаб е войнствена групировка, която иска да наложи ислямска държава в Сомалия. Тя контролираше значителни територии в централните и южните райони и част от Могадишу пред 2009 и 2010 г., но бе изтласкана от големите градове, напомня ДПА.

Източник: БТА