Силите за сигурност сложиха край на блокадата на атакувания от групировката "Аш Шабаб" хотел "Сахафи" в Могадишу, съобщи сомалийски полицейски командир, цитиран от Асошиейтед прес.

"Всичко вече приключи, убихме нападателите", каза командир Али Ахмед. "Дошли са под прикритието на мрака и са нападнали хотела, докато някои от охранителите му спели", заяви той.

Нападението започнало на разсъмване, когато атентатор самоубиец взривил кола бомба, врязвайки се в главния вход на "Сахафи", а после въоръжени лица влезли в хотела и стреляли по хората, заяви капитан Мохамед Хусейн от сомалийската полиция. "Убили са собственика на хотела, бивш генерал от армията, както и други служители по време на нападението", посочи той. Съобщено бе и за втори взрив на кола бомба пред хотела.

Сомалийски армейски части и сили на Африканския съюз (АС) са отишли на мястото и са установили контрол над хотела, съобщи в Туитър мисията на АС в Сомалия, който прати войници в Сомалия, за да помогне на правителството в Могадишу в борбата му с "Аш Шабаб".

По информация на източника на АП днес са загинали най-малко девет души, а десет са ранени. Сред загиналите има един фоторепортер, друг е пострадал, казаха очевидци. Според цитирани от ДПА свидетели има двама загинали фоторепортери.

ДПА съобщава също, че загиналите са най-малко 15, като се позовава на официални източници и очевидци. Сред жертвите са политици, бизнесмени и други цивилни, както и хора от силите за сигурност. Полицаи и очевидци разказват, че щурмувалите хотела бойци на "Аш Шабаб" били облечени в униформи на сомалийската армия.

По оценки на медицински източници ранени при нападението са общо около 20 души. Сомалийският министър на информацията каза пред държавното радио, че хотелът е под контрола на силите за сигурност, но уточни, че се провежда последна операция за прочистване във и около сградата.

Източник: БТА