Санди може да нанесе щети за над 1 млрд. долара по източното крайбрежие на САЩ
Санди може да нанесе щети за над 1 млрд. долара по източното крайбрежие на САЩ / снимки: Reuters

Ураганът Санди напусна района на Бахамските острови, след като отне живота на 43-а души в района на Карибско море, и се отправя към източното крайбрежие на САЩ, предаде АП. Ураганът оставя след себе си разрушени за 5000 жилища и още 30 000 силно повредени.

Очаква се броят на жертвите да се увеличи, тъй като спасителните екипи продължават да издирват убити и ранени в опустошените от урагана райони на острова.

Санди беше класифициран като ураган от втора степен, когато удари Куба и предизвика хаос в цялата страна. В югоизточния американски щат Флорида обаче беше отменено предупреждението за буря, след като ураганът Санди се придвижва на североизток, предаде ИТАР-ТАСС.

Още от неделя предният фронт на Санди, наричан в САЩ вече "суперураган", ще се сблъска с два студени фронта от запад и от север, което се очаква да предизвика силни валежи, сняг ураганни ветрове и наводнения. Бурята се очаква да продължи два или три дни.

Извънредно положение беше обявено на територията на щатите Вирджиния и Ню Йорк, както и във федералната столица Вашингтон. Очаква се ураганът да премине над Ню Йорк в неделя вечер. Възможно е движението на влаковете и автобусите на територията на града извън Манхатън да бъде спряно. Очаква се летищата "Ла Гуардия" и "Кенеди", които обслужват дневно стотици хиляди пътници, да бъдат парализирани.

По предварителна оценка се очаква щетите от Санди да надхвърлят 1 милиард долара, посочва Ройтерс.

Американските ВМС наредиха всички бойни кораби, в това число и атомният самолетоносач "Хари Труман", да напуснат базата в Норфолк. Пентагонът е поставил в непрекъсната готовност близо 61 000 души от националната гвардия в дванадесет щата и във федералния окръг Колумбия, където е разположен Вашингтон, допълва БТА.

Ураганът може да провали и програмата от последните дни на президентската предизборна кампания, съобщи АП. Комбинацията от силен дъжд, силни ветрове, големи приливни вълни и вероятно сняг ще затрудни и предварителното гласуване за президент на САЩ.

Санди може да нанесе щети за над 1 млрд долара по източното крайбрежие на САЩ
netinfo

Ураганът се намира на 540 км югоизточно от Чарлстаун в щата Южна Каролина и се придвижва на север-североизток към гъстонаселения район на американското североизточно крайбрежие. Очаква се Санди да достигне тази зона в началото на следващата седмица.

Ураганът вече премина през Карибите и отне живота на най-малко 44 души.