Самолетът на пакистанския президент стана мишена на стрелба
Самолетът на пакистанския президент стана мишена на стрелба / netinfo
Източници от пакистанското разузнаване, пожелали да запазят анонимност, потвърдиха, че днес самолетът на пакистанския президент Первез Мушараф е бил мишена на стрелба със самоделно зенитно оръжие, предаде Франс прес. "Това бе неуспешен опит да бъде убит президентът", заяви анонимен служител от пакистанските сили за сигурност пред Асошиейтед прес.

Изстрелите по машината, в който пътувал президентът, бяха произведени няколко минути, след като тя излетяла от военната база в Равалпинди, близо до пакистанската столица Исламабад. Мушараф не се притеснил от стрелбата. Той вече няколко пъти беше обект на опити за убийство, припомня Франс прес.

Изстрелите били произведени, според представителите на пакистанското разузнаване, от покрив на къща в гъстонаселен район близо до военната база в Равалпинди. Разследването показало, че къщата била наета от двойка преди няколко дни. Задържан е един човек, заподозрян за стрелбата, и е конфискувано автоматично оръжие, пригодено да бъде използвано за зенитно оръжие. То обаче не е имало достатъчен обсег, за да порази самолета на президента.

Според представители на пакистанското разузнаване става дума за самоделно оръжие, подобно на оръжията, използвани от талибаните в Афганистан. То е било открито на тераса на покрива на къщата.

Според репортер на агенция Ройтерс, присъствал на мястото от където били произведени изстрелите, по самолета на президента е било стреляно с дългоцевна зенитна пушка и с лека картечница, които били разположени на покрива на къщата между сателитна антена и резервоар за вода.

По-рано днес говорителят на пакистанските въоръжени сили, генерал Уахид Аршад отрече, че самолетът на пакистанския президент е бил мишената на стрелбата, но потвърди, че наистина в района на военната база са се чули изстрели. Той отрече, че по машината е била изстреляна и ракета, както съобщиха пакистански телевизионни канали.

Според представители на пакистанското разузнаване стрелбата по самолета на Мушараф може би е свързана с насилието в района на фундаменталистката Червената джамия в Исламабад, която от три дни е обсадена пакистанските сили за сигурност, които се опитват да принудят намиращите се там ислямисти да я напуснат.