/ iStock/Getty Images
Руски военни самолети се включиха в борбата с горските пожари, които изпепелиха големи територии в Сибир, предаде ДПА.

Два военно-транспортни самолета ИЛ-76 се приземиха в Красноярск с 42 тона вода на борда. Тя ще бъде използвана за гасенето на огнената стихия, в което ще се включат 20 хеликоптера.

Според руски медии стотици населени места усещат вредното въздействие на пушека от най-тежките пожари в региона от години насам. В много зони беше обявено извънредно положение, а вчера руският президент Владимир Путин разпореди армията да се включи в борбата със стихията. Най-засегнати от нея са републиките Буратия и Саха (Якутия), както и Красноярска и Иркутска области. Съседна Монголия също се оплаква от дима.
 


Дори американският президент Доналд Тръмп предложи помощ в борба със стихията по време на телефонен разговор с Путин. Путин обаче отклони предложението за помощ, като каза, че вече е поръчал на руските военни да помогнат на гражданските усилия.

Руският премиер Дмитрий Медведев посети източния сибирски град Чита, на 4700 километра източно от Москва. Градът също усеща въздействието на пожарите и центърът му е покрит с гъст сив дим. Там Медведев призова за ефективно използване на местните ресурси в борбата с пожарите. Медведев нареди полицията да разследва дали пожарите в Сибир може да са причинени умишлено за да се прикрие незаконна сеч, предаде Ройтерс.

Руският следствен комитет освен това е започнал разследване срещу чиновници в сибирския град Красноярск за предполагаема небрежност заради това, че не са предприели действия за спиране на пожарите.

Стихията обхвана около 3,1 милиона хектара, повечето в отдалечени райони.