Британска фирма за преместване развъртя бизнес с бутилиран въздух срещу носталгията по дома
Британска фирма за преместване развъртя бизнес с бутилиран въздух срещу носталгията по дома / iStock/Getty Images
Заради непрекъснато променящите се ограничения за пътуване заради Covid-19, много хора по света се оказаха за дълго далеч от дома си тази година. В Обединеното кралство бързо разпространяващият се нов щам на коронавируса доведе до наложени от няколко страи забрани и ограничения за пътуване до страната, което означава, че много британци в чужбина няма да могат да се върнат скоро.

Уебсайтът за преместване My Baggage обаче е измислил специален подарък срещу носталгията по дома - глътка свеж въздух. Буквално.
 

В момента компанията продава бутилки с „автентичен“ въздух от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, за да осигури на жителите на Великобритания отвъд пределите й уникалното ухание на дома, съобщава CNN.

На цена от 25 паунда (около 33 щ.д.), бутилката от 500 милилитра се предлага с коркова запушалка, така че щастливият притежател да може отново и отново да я отваря и да вдишва аромата, когато се нуждае от повдигане на духа.

Освен четирите британски държави, компанията приема и специални заявки за всякакви други конкретни обекти в Обединеното кралство. Наскоро са изпълнили поръчка от уелсец, който много държал да получи въздух от планинския район Сноудония в северозападен Уелс

Вървят и специални бутилки в ограничен брой с въздух от лондонското метро или от магазин за риба и чипс в Норфолк.

Екипът на My Baggage, който се занимава с международни премествания на преселващи се британци, обяви, че идеята за бутилираната въздушна гама се родила след провеждане на изследване, свързало човешкото обоняние със събуждане на емоционални спомени.

„Искахме да им помогнем да се свържат отново с дома си и от публикувани изследвания знаем, че обонянието ни играе много голяма роля, когато става въпрос за емоции“, каза говорител на компанията.

"Позволявайки на получателите да поемат дълбоко въздух от родната си страна, ние се надяваме да облекчим носталгията и да им помогнем да се установят в новия си живот, където и да е това."

Според My Baggage, по-голямата част от поръчките идват от тези, които купуват бутилките като подаръци за приятели или семейства, живеещи в чужбина.

Пускането в експлоатация на бутилирания въздух от Обединеното кралство става 4 г. след като компанията Аethaer започва да продава бутилки от 580 мл с въздух от Великобритания на купувачи от замърсени китайски градове като Пекин и Шанхай за 115 долара.

Междувременно канадската компания Vitality Air предлага кутии с чист въздух от Скалистите планини на китайски купувачи, като цените тръгват от 52,99 долара за опаковка от две 8-литрови бутилки, докато швейцарската компания Swissbreeze продава въздух от планинските райони на алпийската държава за по-малко 20 долара за бутилка от 8 литра.

Превод и редакция: DarikNews