Руски самолет нарушил въздушната граница на Грузия; Русия отрича
Руски самолет нарушил въздушната граница на Грузия; Русия отрича / netinfo

Грузия обяви, че на 21 август на два пъти е било нарушено грузинското въздушно пространство от руски самолети. Това незабавно бе опровергано от Русия, съобщиха осведомителните агенции.

По данни на пресслужбата на грузинското външно министерство от 18,46 до 18,49 ч във вторник е имало две навлизания над грузинска територия на долетели от Русия самолети.

"Грузинските системи за противовъздушна отбрана са регистрирали в този период две навлизания в района на село Омаришара (Кодорското дефиле)", заявиха от пресслужбата. Според съобщението самолетът нарушител е летял на 4000 м височина със скорост 470-490 км/час и дълбочината на навлизането е била 5 километра, предаде Интерфакс.

Русия незабавно отрече твърденията на външното министерство в Тбилиси. Говорителят на министерството на отбраната в Москва Вячеслав Седов заяви, цитиран от Ройтерс, че на посочената от Грузия дата самолети на ВВС на Руската федерация не са летели в близост до грузинската граница.

По-рано този месец Тбилиси обяви за друго нарушение на грузинското въздушно пространство от руска страна, при което на земята е паднала ракета. Русия категорично отхвърли тези твърдения на Грузия. Москва не прие и като политически мотивирани заключенията на комисия от експерти от Великобритания, Полша и Естония, установила три нарушения на въздушното пространство на Грузия на 6 август, когато е паднала ракетата.