Русия ще предизвиква САЩ, като помага за иранската ядрена програма
Русия ще предизвиква САЩ, като помага за иранската ядрена програма / netinfo
Русия обмисля да увеличи помощта си за иранската ядрена програма в отговор на американските призиви за разширяване на НАТО на изток и на присъствието на американски бойни кораби в Черно море, за да доставят хуманитарна помощ на Грузия, пише британският "Сънди таймс".

Кремъл обмисля да изпрати руски ядрени експерти в Техеран и да покани ирански ядрени физици в Москва за обучение и стаж, твърдят източници, близки до руските военни.

Москва беше разгневена от решението на Вашингтон да предостави един милиард долара помощ за възстановяването на Грузия след руско-грузинския конфликт през август. Представители на Кремъл смятат, че намеренията на Вашингтон са всъщност да оборудват с нови оръжия бившата съветска република. Според Москва американските бойни кораби, които доставят хуманитарна помощ за Грузия, са използвани и за доставката на оръжия за Тбилиси. Русия обаче така и не доказа тези свои твърдения, отбелязва вестникът.

Руският премиер Владимир Путин обеща да отвърне подобаващо на тези действия на Вашингтон, без да уточни какъв ще бъде отговорът на Русия. Според експерти повишаването на помощта за иранската ядрена програма ще бъде наистина удар за САЩ и ще покачи напрежението между Вашингтон и Москва.

"Сънди таймс" припомня,че през последните 10 години Русия помогна на Иран да изгради ядрената си централа в Бушехр, която според Иран ще задоволи енергийните потребности на страната. Западът подозира, че Иран цели производството на ядрено оръжие.

Въпреки помощта за изграждането на Бушехр Русия досега е изиграла и конструктивна роля в спора на Запада с Иран относно иранските ядрени амбиции, припомнят дипломати. Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност, подкрепи приемането на няколко резолюции със санкции срещу Техеран заради отказа му да се подчини на призива на Запада и да се откаже от обогатяването на уран, пише "Сънди таймс". /БТА/