В Русия отново възраждат изтрезвителите, чиито "услуги" може да струват скъпо на пияниците
В Русия отново възраждат изтрезвителите, чиито "услуги" може да струват скъпо на пияниците / iStock/Getty Images
Системата на центровете за изтрезвяване на пияници се възражда в Русия - съответният закон е приет от Държавната дума. Полицията ще придружава пияниците до специализирани институции. Самата рехабилитация се организира чрез сътрудничество с частни компании, отбелязва газета.ру. Парламентаристите на третото, последно четене, приеха закон за възраждането на изтрезвителните центрове в Русия. Сега местните власти ще могат да „оказват помощ на хора в нетрезво състояние на обществени места“.

Защо носим на алкохол различно? (ВИДЕО)

Регионите ще организират дейностите на изтрезвителни центрове под формата на публично-частни и общинско-частни партньорства. Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и Министерството на вътрешните работи ще разработят правила за организиране на такива центрове, както и видовете помощ, които те предлагат.

Жените от габровския квартал Новата махала затварят кръчмите с референдум

Първият заместник-председател на комисията по социална политика на Съвета на федерацията Валери Рязански обясни по същество същността на инициативата по следния начин: „Регионалните власти могат да поръчват услуги от частни медицински специалисти и организации. В тази връзка услугите на изтрезвителна станция могат да бъдат платени. Защо услугата на пияния да се извършва за сметка на данъците на останалите, трезви и послушни граждани? Това не е безплатна медицинска услуга по задължителна здравна застраховка. Вижте какво струват на държавата „лудориите“ на тези, които обичат да пият по чаша или две“.

Пет причини да се напием (ВИДЕО)

Задължението да се доставят пияни хора до центрове за отрезвяване ще лежи върху плещите на полицията, бе отбелязано в обяснителната бележка към законопроекта. Пияните руснаци, които са на обществено място и не могат да се движат самостоятелно, ще бъдат изпратени за рехабилитация.

Според законопроекта, след преглед от лекар, пияният гражданин трябва да се съгласи да бъде държан в изтрезвителя. Ако обаче човек не може да направи това поради алкохолно опиянение, тогава не се изисква това условие да се изпълнява, посочва документът.

Превод и редакция: DarikNews