Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на страната му са установили пълен контрол над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската съпротива в града, предадоха агенциите. Това би означавало край на близо тримесечната обсада, превърнала голяма част от Мариупол в развалини и при която има опасения, че са загинали над 20 000 души. По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици.

Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че комбинатът "Азовстал" и целият Мариупол са "напълно освободени".

Руската държавна агенция РИА Новости цитира руското министерство на отбраната да съобщава, че от 16 май оръжие са сложили общо 2439 украински бойци, които са били блокирани в "Азовстал", включително 531 през вчерашния ден, които според военното ведомство в Москва са били последната група защитници на комбината.

"Територията на металургичния комбинат "Азовстал" е напълно освободена", заяви руското министерство на отбраната и допълни: "Подземните съоръжения на предприятието, където се криеха украинските бойци, вече е под пълния контрол на руските въоръжени сили."

Министерството разпространи видеозапис, за който се твърди, че показва предаването на украинците. На него невъоръжени мъже приближават в редица руските войници пред комбината и съобщават имената си. Руснаците след това внимателно претърсват всеки от тях и вещите им и искат от защитниците да покажат татуировките си.

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал.

Падането на града би означавало най-голямата победа на Русия от началото на войната, отбелязват агенциите.

Руските атаки срещу града започнаха малко след избухването на конфликта.

Докато руските войски постепенно установяваха контрол над стратегическия град на Азовско море чрез непрестанни бомбардировки и блокада, последните защитници на Мариупол се укриха в "Азовстал", под който има подземна мрежа от бункери и тунели. Водата, храната, лекарствата и боеприпасите им не достигаха.

В началото на тази седмица украинският президент Володимир Зеленски направи изявление, равносилно на признаване на поражение. Той обяви, че двумесечната битка е за последната останала непревзета част от "Азовстал" е приключила, което проправи пътя за вземането на украинските войници в плен от руснаците.

В понеделник се предадоха първите 264 от тях, включително на 50 тежко ранени. Според Русия в четвъртък са били пленени и още, но командирите и още известна част от бойците са продължили да защитават позициите си. Вчера обаче останалите в комбината украински защитници са решили, че повече няма смисъл да продължават да се бият, според видеопослание на Денис Прокопенко, командир на полка "Азов" на Националната гвардия на Украйна.

"Армейското командване нареди защитата на града да бъде прекратена", каза Прокопенко и добави, че решението е взето, за да бъдат опазени животът и здравето на войниците.

Вчера, часове преди Русия да обяви пълното установяване на контрол над града, Зеленски заяви, че на защитниците е било казано от украинската армия да излязат и да спасят живота си.

По думите му украинските военновъздушни сили са се опитали да осигурят снабдяване на Мариупол по въздух, но са били отблъснати, понасяйки големи загуби.

"За съжаление, голям брой наши летци загинаха", каза Зеленски по украинската телевизия. "Това бяха герои в пълния смисъл на думата, които знаеха, че е тежко, че да се лети там е почти невъзможно, да превозят по въздух до "Азовстал" храна, вода и лекарства и да върнат ранените и телата на загиналите."

Украинският вътрешен министър Антон Герашченко заяви, че отбраната на комбината ще бъде изучавана във военните училища за години напред. Хората вътре не са разполагали с прясна вода и са имали храна само за по едно ядене на ден, каза той.

Кремъл не е казвал какво следва оттук нататък за пленените. Киев предложи те да бъдат разменени за руснаци, намиращи се в украински плен, макар че някои в Москва призоваха те да бъдат третирани като престъпници и съдени.

Москва смята полка "Азов" за "нацисти". Подразделението, което беше сформирано през 2014 г. като милиции за борба с проруските сепаратисти, отрича да е фашистко, а според Украйна то е реформирало първоначалните си радикални националистически възгледи.

Русия беше съсредоточила вниманието си върху Мариупол, защото превземането на града ще помогне за създаването на коридор между анексирания Кримски полуостров и проруските сепаратистки райони в Източна Украйна.
БТА