/ БТА
Русия настоява за пълен независим медицински преглед на бившия командващ босненските сръбски сили по време на войната в Босна от 1992-1995 г. Ратко Младич, чиято доживотна присъда беше потвърдена във вторник в Хага, заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН заместник-постоянният представител на Русия в ООН Генадий Кузмин, цитиран от РИА Новости.

Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид по време на войната в Босна

"Русия придава голямо значение на гарантирането на правата на хората, които са в затвора, включително и правото на медицинска помощ. Съветът за сигурност на ООН в своята резолюция 2529 миналата година произнесе становището си по този въпрос", заяви Кузмин, като отбеляза, че остатъчният механизъм, наследил Международния трибунал за бивша Югославия, не смята за целесъобразно да докладва на Съвета за сигурност как се осъществяват правата на затворниците.

Кузмин каза, че Русия не е открила информация за здравословно състояние на Младич, включително и за рехабилитацията му след операцията. Той подчерта, че на Младич не е направен пълен независим медицински преглед и експертиза за състоянието на когнитивните му способности, за който Русия изрично настоява.

Семейството на Ратко Младич смята за несправедлива доживотната присъда за генерала

Защитата на Ратко Младич, неудовлетворена от действията на лекарите на Международния трибунал, в продължение на две години настояваше за разрешение той на да бъде прегледан от руски лекари. Адвокатите и близките на Младич нееднократно заявяваха, че трибуналът не им предоставя информация за реалното му здравословно състояние, а медиците в затвора на трибунала според тях а не му осигуряват адекватно лечение, отбелязва РИА Новости.
БТА