Роми се заканиха да съдят френски министър
Роми се заканиха да съдят френски министър / снимка: Reuters, архив

Роми, живеещи във Франция, смятат да заведат дело срещу вътрешния министър Манюел Валс за подстрекаване към расова омраза, след като той обеща да продължи с действията за премахване на незаконни лагери.

Заплахата им дойде след интервюто на Валс, публикувано в днешния брой на ежедневника "Фигаро", в което той твърди, че около 20 000 роми от България и Румъния нямат интерес да се интегрират във френското общество.

Според него това е продиктувано от "културни съображения или защото са в ръцете на престъпни мрежи, които се занимават с проституция и просия".

Организацията "Ромски глас" съобщи, че думите на Валс са "концентрирани лъжи", целящи да хвърлят петно върху цялата общност. "Това интервю е много лош знак. То показва втвърдяване на политика, която се провежда от 2003 г. насам", допълват от организацията.

Освен че обмисля да заведе иск пред френски съд, организацията съобщи, че ще информира ЕС за коментарите на Валс, допълва БГНЕС. Брюксел многократно поставяше под въпрос законността на френската политика за системно премахване на незаконни катуни и репатриране на роми в България и Румъния.

Политиката, която беше критикувана още от ООН и други организации, не успя да намали значително броя на ромите, живеещи в импровизирани катуни.

Франция осигурява безплатни полети и финансови инициативи за ромите, които желаят да бъдат репатрирани в родните си страни. Но те не могат да бъдат задължени да не се връщат заради директивите на ЕС за свободно придвижване.