Родителите на Мадлин Маккан са заподозрени за изчезването й
Родителите на Мадлин Маккан са заподозрени за изчезването й / снимка: BGNES

Португалската полиция обяви и двамата родители на Мадлин Маккан за заподозрени за изчезването й. Четиригодишната Мадлин изчезна на 3 май, докато беше на почивка заедно с родителите си в Португалия.

Бащата – Джери Маккан официално получи статут „аргидо” 12 часа, след като такъв статут беше даден и на майката Кейт. Този статут позволява на полицията да ги разпитва подробно, а те имат правото на мълчание.

И двамата родители бяха разпитвани поотделно в рамките на около 24 часа. Засега не им е отправено официално обвинение, а двамата отричат каквото и да е участие в изчезването на Мадлин.

По-рано говорител на семейството съобщи, че португалската полиция смята, че Кейт Маккан е убила случайно дъщеря си. Според ББС на майката било съобщено, че ако се признае за виновна, би могла да получи едва две години лишаване от свобода.

В петък Кейт беше разпитвана за втори пореден ден. Сведенията са оскъдни, тъй като по закон португалската полиция няма право да дава на обществеността подробности за разследвания, които се провеждат в момента. Полицията твърди, че е открила следи от кръвта на малката Мадлин в колата, която семейството й било наело.

Семейство Маккан казва, че Мадлин е изчезнала от апартамента, който били наели в португалския курорт Прайа да Луз, докато родителите вечеряли в близък ресторант. Следите на детето се губят, а родителите настояват, че тя е отвлечена.

Британско следово куче надуши следите на труп в апартамента, а във Великобритания бяха изпратени образци от вещество, за което полицията предполага, че са следи от кръв. Изчезването на Мадлин доведе до мащабна кампания по издирването й в няколко европейски държави.