Бойко Борисов и Виктор Орбан разговарят в Брюксел
Бойко Борисов и Виктор Орбан разговарят в Брюксел
Лидерите на страните членки на Европейския съюз отложиха за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че по въпроса има остри разногласия между отделните държави.

Лидерите на 27-те се събраха днес на двудневна среща в Брюксел. От заключенията от първия ден от заседанието на Европейския съвет става ясно, че решението за новите цели за намаляване на парниковите емисии до 2030 г. е оставено за декември.

Европейската комисия иска понижение от поне 55 процента спрямо равнищата от 1990 г. Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче казват, че за тях е невъзможно да изпълнят тази цел, отбелязва Франс прес.

Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално (ВИДЕО+СНИМКИ)

Българският премиер Бойко Борисов изтъкна, че преди да се вземе това решение трябва да има повече яснота и за финансовия натиск в условията на коронавирусната пандемия.

„Важен е дебатът, който ще проведем с колегите от Европейския съвет в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., чиято амбиция е за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. е повишена от 40 % на 55 % спрямо нивата от 1990 г.“, написа премиерът в профила си във Фейсбук след среща с унгарския си колега Виктор Орбан“.

„Преди да вземем решение трябва имаме яснота как това ще се отрази на всяка държава и как можем да го постигнем, особено в условията на пандемия, когато допълнително финансово са натоварени държавите и бизнеса. Трябва да имаме отговорите на много въпроси, за да можем да вземем най-правилното решение, което да осигури по-доброто бъдеще на всички европейци. Тези тема обсъдих с премиера на Унгария Виктор Орбан“.