Хаосът пред и в Капитолия предизвика въвеждането на комендантски част през нощта от кмета на Вашингтон
Хаосът пред и в Капитолия предизвика въвеждането на комендантски част през нощта от кмета на Вашингтон / БТА
Американската демокрация "е куца и с двата крака". Това коментира председателят на комисията по външни дела в горната камара на руския парламент Константин Косачев по повод събитията във Вашингтон от вчера вечерта, предаде Франс прес. Това е и първа официална руска реакция по темата.

Съединените щати вече не могат да очертаят демократичен курс и да го налагат на другите, тъй като „празникът на демокрацията свърши“ и „Америка е разделена на две“. Това написа във Фейсбук Константин Косачев.

Според него причините за случващото се във Вашингтон са няколко. Първо, настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп „стои на мостика на потъващ кораб“. „На пръв поглед - нарцисизмът, ексцентричността и авантюризмът на Тръмп, който играе ролята на непреклонен радетел за правилния курс“, пише Косачев.

На второ място, на по-дълбоко ниво е забележимо, че „американската демокрация куца и с двата си крака“ след неясни „зигзаги“ при преброяването на гласовете на президентските избори. „Този ​​път губещата страна има повече от достатъчно основания да обвинява победителите във фалшификации“, смята Косачев.

Третият и най-дълбок слой са „безличните политически платформи на демократите и републиканците, които са като скачени съдове“.

„Америка е разделена на две. Празникът на демокрацията приключи. Америка вече не очертава курса и следователно е загубила правото да го определя. И още повече – загубила е правото да го налага на другите“, заключава шефът на комитета на Съвета на федерацията.

САЩ направиха крачка към гражданска война от нов тип, без ясни фронтови линии - война на всички срещу всички, когато във всяко селище се появяват местни арени на конфронтация. Така анализира случилото се във Вашингтон снощи руският специалист по Америка Дмитрий Дробницки. „Това е война на всички срещу всички, когато във всяко селище се появяват местни арени на конфронтация“, добави американистът.

Липсата на единна властова система в САЩ ще представлява именно гражданска война, обяснява той. Не е задължително да има мащабни бойни действия. Стига да се разбалансира държавната машина, което може да се случи до две години, прогнозира аналитикът.

Щурмът на Капитолия изобщо няма да повлияе върху признаването на демократа Джо Байдън за президент на САЩ - "в Америка няма да има Майдан". Това заяви руският политолог Александър Асафов пред телевизия РЕН ТВ, информира "Известия".

Барак Обама: Голямо безчестие и срам за нацията ни

Експертът отрича възможността в САЩ да избухнат масови протести като т. нар. Майдан в Украйна през 2013-2014 г., свалил от власт проруския президент Виктор Янукович.

Ситуацията в САЩ остава без промяна. Преразглеждане на изборите няма да има, заявява Асафов.

Демократите според него "ще се задържат на власт". Уличните протести в Щатите ще продължат, но без сериозни щети за политическата система в страната, подчертава аналитикът.

Керемедчиев за щурма: Охраната на Капитолия беше рехава (ВИДЕО)

Според източници на Си Ен Ен, цитирани в "Комерсант", на фона на протестите във Вашингтон близки съратници на Тръмп може да подадат оставки. Заради избухналото насилие съпартийците на действащия президент взеха да му обръщат гръб, констатира "Известия" в друга статия.

Погромът в Капитолия - един от главните символи на американската държавност, може да предизвика сериозни последици за Тръмп след оттеглянето му от висшия пост. Дори партийни босове републиканци признават, че тъкмо неговото поведение е провокирало тълпата, пише вестникът.

Българка в САЩ: Напрежението ще ескалира (ВИДЕО)

"Той стигна твърде далеч и това ще сложи край на „тръмпизма", коментира професор Андерс Ослунд, експерт на Атлантическия съвет.

За последен път странични хора са нахлували в Капитолия през 1814 г., когато по време на война е бил превзет от англичаните. Но независимо от приказките за импийчмънт и ролята на Тръмп в превземането на Конгреса той си остава действащ президент на САЩ, изтъква обаче "Комсомолская правда".

Напускащият президент "има нужда от едно хубаво социално сътресение", за да се говори постоянно за Тръмп още четири години, и щурмът на Капитолия може да се разглежда като начало на кандидатската му кампания за изборите през 2024 г. Това заявява пред електронния в. "Ура" политологът Евгений Булах.

Изборната победа на демократите в щата Джорджия промени баланса на силите в Сената и Демократическата партия е на път "еднолично да поеме управлението на страната", четем в анализ от "Взгляд".

Съпартийците на Байдън ще се опитат да прокарат радикални реформи въпреки волята на десетки милиони американци, смятат експерти, цитирани в онлайн изданието.

Изборите в Джорджия "развързаха ръцете на Джо Байдън: вече всичко е изгубено за Русия", пише в заглавие "Московский комсомолец".
Промените в баланса в САЩ едва ли ще се отразят на американско-руските отношения. Въпросът за санкциите срещу Русия отдавна не подлежи на дискусии там. И републиканците, и демократите подкрепят политиката на натиск. Положението с тръбопровода "Северен поток" и общите отношения с Русия надали ще бъдат повлияни от каквито и да било избори - поне в близките години, заключава всекидневникът.


Източник: БТА