Разследват президента на банката на Ватикана за пране на пари
Разследват президента на банката на Ватикана за пране на пари / снимка: Reuters

Президентът на банката на Ватикана - Институт по религиозните дела (ИРД) - Еторе Готи Тедески е разследван от Римската прокуратура за нарушаване на закон срещу прането на пари. Иззети са 23 милиона евро на банката на Ватикана, съобщи Франс прес, като цитира италианската агенция АНСА.

Разследван е и друг висш служител на банката, добави АНСА.

Двамата са заподозрени, че са нарушили клауза на италиански закон срещу прането на пари от 2007 г., който изисква да бъдат описвани извършителя, целта и естеството на всяка финансова операция. Следователно те не са заподозрени в пране на пари по същество, а в премълчаване на самоличността на извършители на финансови операции.

С превантивна цел финансовата полиция иззе 23 милиона евро на ИРД, депозирани в друга банка.

Вестник "Република" писа през юни, че банката на Ватикана е заподозряна в изпиране на пари и че Римската прокуратура разследва случая.

ИРД, който управлява парите на католическите религиозни ордени и асоциации, е структура, която се ползва с екстериториалността на папската държава и следователно не е длъжна да спазва законите, регулиращи дейността на италианските финансови институции, отбелязва Франс прес. Според "Република" правосъдието установило, че банката управлява сметки в италиански финансови институции без име на титуляра, носещи само инициала ИРД. В една от тези сметки, открита през 2002 г., за две години преминали 180 милиона евро, добавя "Република".

"Хипотезата на следователите е, че лица с фискален адрес в Италия използват ИРД като параван, за да прикриват данъчни измами или укриване на доходи, добавя италианският вестник, пише БТА.   

Преди около година собственик на ИРД стана Еторе Готи Тедески, представител в Италия на испанската група Сантандер. Тедески, специалист по финансова етика, бе избран, за да сложи в ред сметките на ИРД, отбелязва АФП.

През 1981-1982 г. банката на Ватикана бе по първите страници на вестниците като главен акционер на най-голямата италианска частна банка Амброзиано, която обяви банкрут с цел измама, добавя Ройтерс.