Разрешиха жени да адвокатстват в Саудитска Арабия
Разрешиха жени да адвокатстват в Саудитска Арабия / снимка: Gulliver/Getty Images

В Саудитска Арабия разрешиха на жени да работят като адвокати, съобщава в. „Сидни морнинг хералд”.

На 6 октомври властите в арабската страна издадоха на четири жени първите адвокатски лицензи. Те ще могат да се явяват и в съда. Според Би Би Си, една от жените е публикувала в интернет разрешителното си за работа.

В Саудитската монархия досега жените можеха да бъдат само консултанти, но нямаха право да представляват клиентите си в съда или да създават свои юридически кантори. През 2011 г. в социалните мрежи в интернет и по други начини започна кампания „Аз съм жена - адвокат”, която привлече внимание към проблема.

Жените успяха да убедят саудитските власти, че забраната ги принуждава да пътуват извън страната, за да получат образование и да работят след това, пише БГНЕС.

Правата на жените в Саудитска Арабия са силно ограничени. Например те нямат възможност да получат местна шофьорска книжка, не могат да карат и с книжка от друга страна. Без да са придружени от близък роднина - мъж - те не могат да пристъпят в държавно учреждение. Задължени са да искат от мъжете си специално разрешение за пътуване, получаване на образование или хирургическа намеса.