Разливът на петрол в Нова Зеландия е най-тежката екологична катастрофа в страната
Разливът на петрол в Нова Зеландия е най-тежката екологична катастрофа в страната / снимка: Reuters

Разливът на петролни продукти от контейнеровоза, заседнал в туристически залив, е най-тежката морска екологична катастрофа в историята на Нова Зеландия. Това заяви новозеландското министерство на околната среда, цитирано от Франс прес.

"Става дума за най-тежката морска екологична катастрофа в Нова Зеландия", каза пред журналисти министърът Ник Смит. "Трагичните събития, на които сме свидетели, бяха неизбежни, след като "Рена" заседна на риф", добави той.

От кораба са изтекли между 130 и 350 тона тежък мазут, а корпусът може да се разпадне и 1700 тона гориво да изтекат върху рифа Астролаб. Разположен на 22 километра от град Тауранга (на Северния остров), рифът е прочут с богатата фауна и флора, посочва АФП.

На кораба има 4 основни горивни резервоара и единият е протекъл, уточни говорител на "Маритайм Ню Зиланд" - новозеландската служба, която отговаря за сигурността на хората и околната среда в океана.

Контейнеровозът "Рена" с товароносимост 47 000 тона превозва близо 2000 контейнера. Миналата сряда той заседна в залива Пленти при неизяснени обстоятелства, припомня БТА. Изпомпването на водата от кораба бе ускорено през уикенда с оглед на наближаващата буря, но условията се влошиха от силния вятър, вдигнал 5-метрови вълни. Междувременно екип от 36 специалисти бе евакуиран от "Рена" по съображения за сигурност, посочва агенцията.

"Условията постоянно се менят, синоптичната прогноза бе неблагоприятна и предпочетохме да гарантираме сигурността на хората", заяви директорката на "Маритайм Ню Зиланд" Катрин Тейлър.

Изтичащото гориво достигна брега. Буци петрол с размерите на юмрук са открити на плажа Маунт Маунгануи - туристически обект в залива Пленти, където се срещат китове, делфини и морски птици. Много птици намериха смъртта си в петролните вълни, а хората носят корморани и пингвини във ветеринарните лечебници. Според Световния фонд за дивата природа "близките 24 до 48 часа ще са решаващи", добавя АФП.