Разкритикуваха Берлускони за антиромско изказване
Разкритикуваха Берлускони за антиромско изказване / netinfo

Европейски депутат и защитници на правата на ромите поискаха от бившия италиански премиер Силвио Берлускони да се извини за призива си за нулева толерантност към ромите, нелегалните имигранти и престъпниците, предаде ДПА. "Тези думи просто са срамни и неприемливи за бившия министър-председател на страна член на Европейския съюз", се казва в изявление на Виктория Мохачи - унгарски депутат от ромски произход от Групата на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ).

Към протеста на унгарския евродепутат се присъединиха десетки неправителствени организации, представляващи приблизително 10-те милиона роми, които живеят в Европейския съюз.

Берлускони отправи въпросния призив при откриването на кампанията за предсрочните парламентарни избори в Италия през април. Във вторник бившият премиер, който се надява да заеме поста за трети път, защити думите си. "Не мисля, че говоренето за нулева толерантност към ромите и нелегалните имигранти е расизъм", каза той. Медийният магнат, който е начело на десноцентристка коалиция, отново заяви, че ромските лагери раждат престъпници.