Райс предложи нормализиране на отношенията между САЩ и Иран
Райс предложи нормализиране на отношенията между САЩ и Иран / netinfo

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че кризата с иранската ядрена програма може да бъде решена по дипломатически път, но на Техеран не трябва да се позволява да се сдобие с ядрено оръжие. В реч при официалното откриване на Световния икономически форум в Давос Райс предложи "по-нормални отношения" с Техеран и разширяване на търговията, ако Иран се откаже от ядрените си дейности. Тя допълни, че САЩ нямат желание Техеран да е техен "постоянен враг".

"Иранците са горд народ с велика култура и ние уважаваме приноса им за световната цивилизация", каза американският държавен секретар. Вашингтон обаче има големи затруднения с иранското правителство - от стремежа му към ядрено оръжие до подкрепата на тероризма и политиката за дестабилизиране на Ирак, допълни тя.

Райс отхвърли твърденията за "нова студена война" с Москва, но призова за разширяване на политическите свободи в Русия, съобщи Франс прес. Отношенията ни с Русия доказват, че ние нямаме постоянни врагове, каза тя.

Ръководителката на американската дипломация отбеляза "безразсъдната и безотговорна реторика от Русия, която напомня за миналото", но допълни, че Вашингтон е решен да се съсредоточи върху конструктивната страна на двустранните отношения - борбата с тероризма и разпространението на ядрени оръжия, както и близкоизточния мирен процес. Райс призова Русия да допринесе за отворен и прозрачен световен енергиен пазар, в който да няма монопол.

САЩ ще продължи да отстоява принципите на зачитане на човешките права и демокрацията за разлика от прагматизма на други страни, особено в Близкия изток. Искането ни за демокрация в региона буди спорове, призна Кондолиза Райс, но допълни, че единствените ефективни решения на много от предизвикателствата в Близкия изток ще се появят не въпреки демокрацията, а заради нея.