Пътници на туристически кораб бедстваха в океана край Антарктика
Пътници на туристически кораб бедстваха в океана край Антарктика / DarikNews

Спасени са всичките стотина пътници и 54-членният екипаж на канадския туристически кораб "Експлорър", който днес се блъсна в леден блок в Антарктика, край Шетландските острови. Това предаде ДПА, цитирайки собствениците на кораба.

Пътниците и екипажът са прехвърлени на друг туристически кораб, който се притекъл на помощ, след като получил сигнала за бедствие.

"Експлорър" явно се е ударил в айсберг. Получил е пробойна, голяма колкото юмрук и започнал да се пълни с вода. Капитанът решил да евакуира пътниците и част от екипажа и те били качени на осем спасителни лодки и на четири сала. Всички напуснали кораба спокойно и организирано. На "Експлорър" останали капитанът и няколко души от екипажа, които започнали да изпомпват водата. Морето било спокойно, нямало вятър. По-късно и те напуснали кораба, който се предполага, че ще потъне, казаха от компанията собственик.

"Експлорър" е строен през 1969 г. и ремонтиран през 1993 година. Обичайно извършвал двуседмични круизи край Антарктика с цена от 8000 долара за каюта. Туристите имали възможност да наблюдават пингвини, китове и други животни.