/ / iStock/Getty Images
Новата пилотирана капсула на компанията „Боинг“ „Старлайнър“ беше изстреляна към Международната космическа станция (МКС) за първия си изпитателен полет, предаде АП. Капсулата беше изстреляна с помощта на ракетата-носител „Атлас 5“ малко преди изгрев на от военновъздушната база в Кейп Канаверал.
 
Той се извършва без астронавти, като на борда е поставен манекенът Роузи. Полетът е репетиция за пилотирания му дебютен вариант, предвиден за 2020 г. „Старлайнър“ ще достави на борда на космическата станция коледни подаръци за 6-членния екипаж и стотици семена от дървета, подобни на тези, които летяха на борда на „Аполо 14“ за Луната.
 
По план полетът до Международната космическа станция ще трае един ден, преди да бъде осъществено скачването с орбиталната станция. Малко по-късно обаче се появи информация, че космическа капсула все още не е на подходяща траектория към МКС. Двигателите за набиране на височина не са се включили както е предвидено. „Боинг“ съобщи, че орбитата е „стабилна“, но не както е предвидено. Корабът обаче е под контрол и екипът обмисля следващите маневри, съобщиха АП и АФП.
 
НАСА предаваше пряко изпитателния полет. Всичко след изстрелването от Флорида вървеше по план, разкачването с ракетата „Атлас V“ беше нормално, но половин час след началото на полета беше съобщено за проблема. НАСА веднага спря прякото предаване с обещанието за допълнителна информация по-късно.

Изпитателният полет се извършва без астронавти, като на командирското място е поставен манекенът Роузи, снабден с много сензори, за да отчитат налягането, което би изпитал човек. Полетът е репетиция за пилотирания дебютен вариант, предвиден за 2020 г. Той трябва да провери основните системи на космическия кораб. Освен това „Старлайнър“ е натоварен с коледни подаръци за 6-членния екипаж и стотици семена от дървета, подобни на тези, които летяха на борда на Аполо 14 за Луната.

Местата в капсулата са седем, но обикновено в нея ще летят четирима или петима астронавти. Височината й е 5 м, а диаметърът 4,5 м.

Спейс Екс изстреля космическа капсула с манекен към МКС (ВИДЕО/СНИМКИ)

Капсулата беше изстреляна с помощта на ракетата-носител „Атлас V“ малко преди изгрев от военновъздушната база в Кейп Канаверал. Полетът до космическата станция по план е един ден. Следва скачване. По график „Старлайнър“ трябва да се приземи на полигона Уайт сендс в щата Ню Мексико на 28 декември.

Това е шансът на „Боинг“ да догони конкурента „Сейс Екс“, който също има договор с НАСА и направи успешен подобен изпитателен полет през март. „Спейс Екс“ трябва да тества само аварийните системи, преди да изстреля капсулата „Дракон“ с двама астронавти вероятно през пролетта.

Ще изпраща ли НАСА астронавти в Космоса без помощта на Русия? (СНИМКИ)

Ако изпитателният полет на „Старлайнър“ е успешен, „Боинг“ ще може да изстреля капсула с астронавти през лятото. Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн каза вчера, че подобна конкуренция е необходима за намаляване на цената и насърчаване на иновациите.

Независимо коя от двете компании ще направи първия пилотиран полет, с него американски астронавти ще полетят от родна земя за първи път от девет години. След като совалките бяха изтеглени от употреба, НАСА разчита за превоз до МКС на руските кораби.
БТА