Капсулата "Орион" на НАСА премина на около 80 мили (130 километра) над лунната повърхност рано в понеделник, монументално постижение в мисията, предназначена да тества способността на космическата агенция на САЩ един ден да върне астронавти на Луната, съобщава CNN.

След прелитането си около Луната, "Орион" - който е предназначен да лети с астронавти, но носи само научни товари за първата си мисия - се очаква да измине повече от 40 000 мили отвъд обратната страна на Луната, най-далечният космически кораб, предназначен да превозва хора някога е пътувал.

Всичко това е част от програмата Artemis на НАСА, която има за цел в крайна сметка да създаде лунен пост, който да може постоянно да приема астронавти за първи път в историята, с надеждата един ден да проправи път до Марс.

Мисията Artemis I стартира миналата сряда сутринта, когато обсадената и дълго отлагана ракета Space Launch System, или SLS, на НАСА изстреля капсулата "Орион" в космоса, циментирайки ракетата като най-мощната действаща ракета носител, създавана някога. Тягата на ракетата SLS надвишава с 15% тази на ракетата Saturn V, която задвижваше кацанията на Луната през 20-ти век.

Прелитането на лунната повърхност в понеделник беше най-близкото разстояние, на което капсулата "Орион" ще бъде до Луната, преди да навлезе в „далечна ретроградна орбита“, което означава, че ще обиколи луната в обратната посока, от която луната пътува около Земята.

НАСА се завръща на Луната с изстрелване на мегаракета

Пътят има за цел да „тества под стрес“ капсулата "Орион", както каза миналата седмица Майкъл Сарафин, ръководител на мисията Артемида на НАСА.

След като обиколи луната, капсулата "Орион" се очаква да се обърне обратно към Земята и да направи леко кацане в Тихия океан на 11 декември.

Целевото място за кацане е точно до бреговете на Сан Диего и корабите за възстановяване на НАСА ще чакат наблизо, за да изтеглят космическия кораб на безопасно място, практика за бъдещи мисии, които включват астронавти. И този път те също ще търсят да възстановят някои научни инструменти на борда, които са събрали данни, за да помогнат на НАСА да разбере как астронавтите могат да бъдат засегнати от бъдещи полети.

Сарафин каза пред репортери в петък, че НАСА е трябвало да отстрани повече от дузина „забавни неща“ с капсулата "Орион", но като цяло космическият кораб се представя „наистина добре“.

Един проблем, който изникна, беше свързан със звездния тракер на "Орион", система, която използва карта на космоса, за да каже на инженерите на земята как е ориентиран космическият кораб. Някои показания на данните не се върнаха според очакванията, но служители на НАСА приписаха това на кривата на обучение, която идва с летенето на нов космически кораб.

„Преодоляхме това и имаше страхотно лидерство от екипа на "Орион“, каза Сарафин.

„Виждаме неща, които не съвпадат напълно с нашите прогнози. И екипът отделя време, за да премине през това, за да се увери, че там няма нещо друго, което е потенциално скрит проблем.“

Коментарите на Сарафин дойдоха преди НАСА да вземе окончателното решение в събота да постави космическия кораб "Орион" на път, за да влезе в неговата далечна ретроградна орбита около Луната.
CNN