Путин се поздрави с победата и подсилената легитимност на парламента
Путин се поздрави с победата и подсилената легитимност на парламента / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се поздрави с победата на партията си в парламентарните избори и заяви, че те са подсилили легитимността на руския парламент, предаде Франс прес.

Искам да благодаря на руските граждани, на всички избиратели за високата активност на изборите. Това е най-голямата активност за последните 8 години, по-висока, отколкото през 1999 г. и 2003 г., което говори, че гражданите на страната прекрасно разбират колко важен е изборът им, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Надявам се, че "Единна Русия" няма да ни подведе. За партията изборите не са просто оценка за вече направеното, а и израз на очакванията на избирателите тя да продължи градивната си работа по социалните въпроси, пенсиите, демографския проблем, здравеопазването, науката и образованието, каза още държавният глава.

"Ако предишният състав на Държавната дума разчиташе на 70 процента от избирателите, то днешният има подкрепата на 90 на сто от тях, тъй като едва 10 процента от гласоподавателите са дали гласа си за партии, които не влязоха в парламента. Това е висока степен на легитимност в нашата Дума", добави Путин.

"Очевидно е, че руснаците няма да допуснат страната им да поеме по разрушителен път, както това стана в някои държави от постсъветското пространство", каза още Путин при посещението си в научно-производственото обединение "Лавочкин" в Химки, край Москва.

"Изборите убедително показват, че вътрешнополитическата ситуация в Русия е стабилна и главен гарант за тази стабилност е руският народ", заяви Путин.

Путин не изключи възможността Русия "да се върне" към прилагането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), ако партньорите в НАТО ратифицират ревизираната му версия от 1999 г. и започнат да я прилагат. "Ние обаче няма да чакаме безкрайно", добави президентът.

На 30 ноември Кремъл потвърди, че от 12 декември замразява участието на Русия в ДОВСЕ.